Článek
Postup
01.
Postup je úplně jednoduchý. Budete potřebovat šlehač nebo robot a velmi důležitý je první krok: šlehejte vejce a krupicový cukr do opravdu husté pěny asi 10 minut.
02.
Po této době začněte do vaječné pěny za stálého šlehání tenkým pramínkem přilévat olej.
03.
Až se vaječná hmota s olejem spojí, krátce zašlehejte mletý mák a mléko pokojové teploty.
04.
V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a sypké suroviny jemně zamíchejte do těsta.
05.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
06.
Pekáč vyložte pečicím papírem a vlijte do něho těsto. Dejte péct a přibližně po sedmi minutách poklaďte lehce zapečené těsto třešněmi – ovoce tak nespadne až na dno a koláč bude krásnější. Makovec pak pečte ještě asi 20 až 25 minut. Nakonec ho můžete poprášit moučkovým cukrem.
Tip: Třešně můžete klidně nahradit kousky meruněk či švestek.
Máte rádi třešňové moučníky? Dejte si krupicový trhanec s třešněmi, mřížkový třešňový koláč nebo třešňový závin z listového těsta. A samozřejmě šlehačkovou bublaninu.