Hlavní obsah
3,1
(202)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Milovníci makového úsměvu, zbystřete! Upekli jsme pro vás výtečné řezy s mákem a žloutkovým krémem. Perfektně si rozumějí s domácími džemy a zvládnou je i cukráři začátečníci.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 125 g másla
  • 200 g směsi mletého máku a cukru
  • 1 ks citronu
  • 4 ks bílku
  • 1 špetka soli
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
Krém
  • 4 ks žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce marmelády
Článek

Postup

01.

Žloutky oddělte od bílků a nechte v kastrůlku, ve kterém budete vařit krém, zatím stranou.

02.

Změklé máslo utřete s mákem (použila jsem 70% směs mletého máku s cukrem), vmíchejte žlutou část kůry z jednoho citronu, mouku a kypřicí prášek.

03.

Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta. Podle potřeby můžete zředit trochou mléka.

04.

Těsto rozetřete stěrkou v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut při 180 °C. Pokud nemáte dostatečně velký plech, raději z těsta upečte rovnou tři zhruba stejně velké obdélníkové korpusy.

05.

Když je těsto skoro vychladlé, žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem, vmíchejte mléko a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání asi sedm minut vařte do hodně hustého krému.

06.

Korpus rozkrojte podél delší strany na tři stejné obdélníky a podle chuti jeden či dva pláty potřete tenkou vrstvou výrazné zavařeniny (skvělý je rybíz, malina nebo švestka).

07.

Jakmile je žloutkový krém dostatečně hustý, ihned ho rozetřete na všechny tři pláty, vyskládejte je na sebe a nechte zatuhnout.

08.

Krájejte na řezy a podávejte.

Máte rádi mák? Vyzkoušejte tento cheesecake po česku, vláčný makovec a jednoduchý makový závin. Jaký je váš oblíbený recept?

Související témata:

Načítám