Článek
Postup
01.
Žloutky oddělte od bílků a nechte v kastrůlku, ve kterém budete vařit krém, zatím stranou.
02.
Změklé máslo utřete s mákem (použila jsem 70% směs mletého máku s cukrem), vmíchejte žlutou část kůry z jednoho citronu, mouku a kypřicí prášek.
03.
Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta. Podle potřeby můžete zředit trochou mléka.
04.
Těsto rozetřete stěrkou v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut při 180 °C. Pokud nemáte dostatečně velký plech, raději z těsta upečte rovnou tři zhruba stejně velké obdélníkové korpusy.
05.
Když je těsto skoro vychladlé, žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem, vmíchejte mléko a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání asi sedm minut vařte do hodně hustého krému.
06.
Korpus rozkrojte podél delší strany na tři stejné obdélníky a podle chuti jeden či dva pláty potřete tenkou vrstvou výrazné zavařeniny (skvělý je rybíz, malina nebo švestka).
07.
Jakmile je žloutkový krém dostatečně hustý, ihned ho rozetřete na všechny tři pláty, vyskládejte je na sebe a nechte zatuhnout.
08.
Krájejte na řezy a podávejte.
Máte rádi mák? Vyzkoušejte tento cheesecake po česku, vláčný makovec a jednoduchý makový závin. Jaký je váš oblíbený recept?