Hlavní obsah
3,0
(194)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dokonalá chuťová kombinace i krásné na pohled! Tohle pěkné cukroví mezi ostatními druhy určitě nezapadne. Citron a mák je skvělá kombinace a navíc je vyladěná ještě špetkou voňavé skořice.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
40 kusů
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 2 lžíce máku
  • 2 ks žloutků
  • 1 špetka skořice
Na krém
  • 80 g cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 70 ml citronové šťávy
  • 4 ks žloutků
  • 50 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a cukr, přisypte mák, špetku skořice a promíchejte.

02.

Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky. Důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň hodinku odpočinout v chladu.

03.

Mezitím připravte krém. Do rendlíku dejte citronovou šťávu i kůru, moučkový a vanilkový cukr a žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte asi dvě minuty.

04.

Poté vmíchejte na kousky nakrájené máslo a dál za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Bude to trvat asi tři minutky. Krém pak nechte vychladnout.

05.

Uleželé těsto vyválejte na pomoučené desce a vykrajujte z něho kytičky, do poloviny vykrojte ještě středy. Vykrájené kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

06.

Hotové sušenky nechte vychladnout a pak je slepujte citronovým krémem. 

Máte rádi vánoční cukroví s mákem? Vyzkoušejte ještě maková kolečka nebo nepečené makové kuličky se švestkami. A vynikající jsou domácí makové sušenky s polevou.

Načítám