Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku a cukr, přisypte mák, špetku skořice a promíchejte.
02.
Přidejte pokrájené změklé máslo a žloutky. Důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň hodinku odpočinout v chladu.
03.
Mezitím připravte krém. Do rendlíku dejte citronovou šťávu i kůru, moučkový a vanilkový cukr a žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte asi dvě minuty.
04.
Poté vmíchejte na kousky nakrájené máslo a dál za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Bude to trvat asi tři minutky. Krém pak nechte vychladnout.
05.
Uleželé těsto vyválejte na pomoučené desce a vykrajujte z něho kytičky, do poloviny vykrojte ještě středy. Vykrájené kousky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
06.
Hotové sušenky nechte vychladnout a pak je slepujte citronovým krémem.
Máte rádi vánoční cukroví s mákem? Vyzkoušejte ještě maková kolečka nebo nepečené makové kuličky se švestkami. A vynikající jsou domácí makové sušenky s polevou.