Článek
Kdo by se v mládí nenechal zlákat typickou vůní linoucí se z babiččiny kuchyně? Obzvlášť, když šlo o předzvěst sladkého potěšení, které se rozplývalo na jazyku. Jak to ta babička dělala, že byly buchty krásně vláčné a jemné?
Makové buchty: kynuté těsto se sádlem
Na 1 pekáč (asi 24 buchet):
- 20 g droždí
- 80 g cukru + 1 lžíci na kvásek
- 200–230 ml mléka + 3 lžíce na kvásek
- 500 g hladké mouky + 1 lžíci na kvásek
- 40 g sádla
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
- na špičku nože mletého muškátového oříšku
- 50–60 g másla či jiného tuku na potření
Náplň: 700 ml mléka, 300 g mletého máku, 70 g cukru, 20 g perníku na strouhání
Postup
01.
Udělejte si kvásek: Do misky rozdrobte droždí a promíchejte je se lžící cukru, přidejte pár lžic vlažného mléka a přisypejte lžíci hladké mouky. Misku zakryjte utěrkou, vložte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi čtvrt hodiny.
02.
Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji s cukrem, špetkou soli a muškátovým oříškem. Zbylé mléko promíchejte se dvěma žloutky a rumem. Nechte rozehřát sádlo. K mouce přidejte vzešlý kvásek, vaječnou směs a rozpuštěné vlažné sádlo. Vařečkou zpracujte těsto. Přendejte na vál a důkladně propracujte. Poté vložte zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout 45–60 minut. Během kynutí těsto znovu jednou propracujte.
Tip: K zadělávání těsta lze samozřejmě použít robot či ruční hnětač.
03.
Zatímco těsto kyne, připravte náplň. V hrnci zahřejte mléko, když bude horké, nasypejte do něj čerstvě mletý mák, cukr a pozvolna vařte do zhoustnutí. Bude to trvat asi 10 minut. Pak přidejte nastrouhaný perník, ještě minutu vařte, poté odstavte a nechte vychladnout.
04.
Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál. Odkrájejte 24 stejně velkých kousků. Každý kousek rozválejte na rovnoměrný plát silný asi 0,5 cm. Položte si vyválené těsto do dlaně (jako mističku) a doprostřed vložte lžíci makové náplně. Okraje stlačte k sobě. Položte bochánky na pomoučený vál spojem dolů a stejně pokračujte se zbylým těstem.
05.
Rozehřejte máslo, sádlo či jiný tuk a vymažte jím pekáč. Pak jím důkladně potřete každou buchtu a jednu po druhé vedle sebe skládejte do pekáče. Vložte je do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 30 minut.