Článek
Postup
01.
Žloutky oddělte od bílků. Žloutky ušlehejte s polovinou cukru do husté a nadýchané pěny. Bílky ušlehejte se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Jak vyšlehat sníh dotuha?
02.
Obě hmoty do sebe zlehka zamíchejte. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s mákem a citronovou kůrou. Nešlehejte, pouze zlehka míchejte.
03.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem do velikosti asi 30 x 40 cm. Pečte 10–12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak těsto překlopte na utěrku, opatrně stáhněte pečicí papír a zatočte roládu.
04.
Tvaroh prošlehejte s cukrem. Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do tvarohu. Roládu rozviňte a naneste na ni krém, okraje nechte volné. Kousek krému můžete nechat stranou na zdobení.
05.
Pak roládu opatrně zatočte. Na vrchu ji dozdobte zbylým krémem a přidejte jahody nebo jiné ovoce podle chuti. Nechte asi 2 hodinky v chladu a poté krájejte.
Vyzkoušejte také hrnkovou buchtu na plech: bez vážení, je krásně vláčná i třetí den a díky plátkům pomeranče i skvěle vypadá.