Hlavní obsah
3,6
(14)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Začíná sezona švestek, tak co si letos místo klasických knedlíků zkusit trochu zaexperimentovat? Tento jemný smetanový dezert je klasika z italské kuchyně. Vylepšený mákem a horkými švestkami ale chutná dokonale.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na panna cottu
  • 500 ml smetany na vaření 33%
  • 3 plátky želatiny
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce máku
  • 1 ks vanilkového lusku
Na dohotovení
  • 300 g švestek
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 lžička rumu
Článek

Postup

01.

Plátky želatiny dejte do vody, aby nabobtnaly. To potrvá přibližně 10 minut. Mezitím dejte do rendlíku smetanu, cukr a semínka z vanilkového lusku. 

02.

Směs zahřejte a přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte z ohně. Do horké smetany přidejte vyždímané plátky želatiny. Důkladně prošlehejte a vmíchejte mák. 

03.

Hotovou směs rozdělte do skleniček, misek nebo formiček, které dejte na 4 až 5 hodin do chladu.

04.

Švestky nakrájejte na měsíčky. Dejte je do rendlíku, přidejte asi 5 lžic vody a skořicový cukr. Zahřívejte, dokud se voda částečně neodpaří, šťáva by měla mít hustotu sirupu. Nakonec do směsi vmíchejte rum.

05.

Vychladlou panna cottu vyklopte a servírujte přelitou horkou švestkovou směsí.

Švestky jsou skvělé čerstvé, pečené, vypálené i rozvařené na povidla. Zde najdete 50 nejlepších ověřených švestkových receptů, jak na úžasná tradiční sladká jídla, tak i na slané švestkové pokrmy, polévky a chuťovky.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie9 077,11 kJ
Bílkoviny19,47 g
Tuky168,62 g
Sacharidy142,3 g
Sůl0,54 g
SAFA111,82 g
Vláknina11,09 g
Cukry122,87 g
Související témata:

Načítám