Článek
Postup
01.
Pokud máte švestky mražené, nezapomeňte je dát včas rozmrazit! V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a nelekejte se: výsledek je poměrně řídký a hodně lepivý. Mísu přiklopte poklicí nebo čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 až 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Jak udělat kynuté těsto a nezkazit to?
02.
Mezitím připravte makovou náplň, která musí stihnout i vychladnout. V rendlíku zahřívejte mléko. Když se téměř vaří, vsypte mák, přidejte cukr (nebo dvě až tři lžíce medu) a koření a uvařte do husta.
03.
Mouku, cukr a máslo propracujte prsty, až vznikne jemná drobenka. Kompotované švestky sceďte, z rozmrazených slijte přebytečnou tekutinu. Jak udělat nejlepší drobenku na koláč?
04.
Troubu zapněte na 180 °C. Plech nebo pekáč o rozměrech asi 30 × 40 cm vymažte tukem, vysypejte moukou a rozprostřete po něm nakynuté těsto. Potřete ho až do krajů mákem, na něj vyskládejte švestky řeznou stranou nahoru a posypejte drobenkou.
05.
Vložte do trouby a pečte asi 30 až 35 minut dozlatova. A pozor, z horkého kynutého koláče bolívá břicho, takže jestli nevydržíte, než vychladne, dejte si jenom kousek!
Švestky kompotováním ani mražením nic neztrácejí, možná naopak! Dejte si švestky pečené se zázvorem a drobenkou, krupicový pudink se švestkami na víně nebo jednoduchý švestkový závin s perníkem.