Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Vejce by mělo mít pokojovou teplotu.
02.
Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte lžičku cukru a míchejte do rozpuštění. Vmíchejte polovinu teplého mléka a asi dvě lžíce mouky a nechte v teple vzejít.
03.
Mezitím v jiné, větší míse smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, citronovou kůru a vajíčko. Přidejte vzešlý kvásek a na závěr rozpuštěné máslo.
04.
Rukama pak směs asi 10 minut hněťte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Pokud máte stolního robota s hnětacími háky, neváhejte ho při zadělávání použít.
05.
Těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple 40 až 60 minut kynout.
06.
Mezitím si připravte náplň. Zkuste třeba čokoládovo-makovou, ale použít můžete i jen džem nebo lískooříškový krém.
07.
Mák na náplň povařte za občasného míchání asi 10 minut s mlékem a cukrem, pak v něm rozmíchejte čokoládu, džem (použili jsme domácí meruňkovou marmeládu), skořici a rum a nechte vychladnout.
08.
Vykynuté těsto vyválejte na čtverec, potřete náplní, srolujte jako roládu a dejte na 10 minut do mrazáku nebo alespoň do lednice, aby trochu zpevnilo.
09.
Naplněný váleček pak můžete buď podélně rozříznout, zaplést a dát do formy na biskupský chlebíček (resp. klidně jen na plech, pak ale počítejte s tím, že výsledek bude celkem placatý), nebo ho pokrájet na kolečka a vzniklé šneky klást do formy vedle sebe.
10.
Podle stavu domácích zásob můžete babku ještě posypat drobným ovocem (my jsme dali mrazený rybíz), sekanými ořechy nebo plátky mandlí. Nechte dalších 20 až 40 minut kynout a poté pečte asi 40 minut při 180 °C.
Tip
Aby koláč vydržel déle vláčný a byl hezky lesklý, ihned po upečení ho potřete sirupem svařeným z půl hrnku vody a půl hrnku cukru.
Jestli se vám nechce pouštět do kynutého těsta, makovou náplň si užijete i v makovém závinu z jogurtového těsta nebo vláčném makovém štrúdlu se zakysanou smetanou.