Hlavní obsah
3,4
(85)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vláčná kynutá babka pochází z židovské kuchyně. Můžete ji naplnit mákem, čokoládou, jablky, skořicovým cukrem, nutelou nebo třeba džemem a upéct jako pletenec. Část těsta je možné také pokrájet na šneky, které pak jednoduše naskládáte do koláčové formy. Recept jsme pro vás připravili hezky krok za krokem, takže je vhodný i pro pekaře začátečníky.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 15 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 70 ml mléka
  • 320 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 100 g máku
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 25 g cukru krupice
  • 50 g čokolády na vaření
  • 2 lžíce marmelády
  • 1 lžíce rumu
Navíc
  • 1 hrst čerstvého ovoce
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Vejce by mělo mít pokojovou teplotu.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto klidně udělejte z dvojnásobné dávky a z poloviny upečte šnekyFoto: Jakub Jurdič

02.

Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte lžičku cukru a míchejte do rozpuštění. Vmíchejte polovinu teplého mléka a asi dvě lžíce mouky a nechte v teple vzejít.

Foto: Jakub Jurdič

Droždí se po smíchání s cukrem během chvilky rozpustíFoto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím v jiné, větší míse smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, citronovou kůru a vajíčko. Přidejte vzešlý kvásek a na závěr rozpuštěné máslo.

Foto: Jakub Jurdič

Zbylé suroviny na těsto smíchejte a přidejte vzešlý kvásekFoto: Jakub Jurdič

04.

Rukama pak směs asi 10 minut hněťte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Pokud máte stolního robota s hnětacími háky, neváhejte ho při zadělávání použít.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto pořádně prohněťte, ať už ručně, nebo robotem, až bude hezky hladké a elastickéFoto: Jakub Jurdič

05.

Těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple 40 až 60 minut kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Zadělané těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynoutFoto: Jakub Jurdič

06.

Mezitím si připravte náplň. Zkuste třeba čokoládovo-makovou, ale použít můžete i jen džem nebo lískooříškový krém.

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace máku, skořice a čokolády je skvěláFoto: Jakub Jurdič

07.

Mák na náplň povařte za občasného míchání asi 10 minut s mlékem a cukrem, pak v něm rozmíchejte čokoládu, džem (použili jsme domácí meruňkovou marmeládu), skořici a rum a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Náplň dochuťte domácím džemem a trochou rumuFoto: Jakub Jurdič

08.

Vykynuté těsto vyválejte na čtverec, potřete náplní, srolujte jako roládu a dejte na 10 minut do mrazáku nebo alespoň do lednice, aby trochu zpevnilo.

Foto: Jakub Jurdič

Rozválené těsto potřete náplní a zarolujteFoto: Jakub Jurdič

09.

Naplněný váleček pak můžete buď podélně rozříznout, zaplést a dát do formy na biskupský chlebíček (resp. klidně jen na plech, pak ale počítejte s tím, že výsledek bude celkem placatý), nebo ho pokrájet na kolečka a vzniklé šneky klást do formy vedle sebe.

Foto: Jakub Jurdič

Ztuhlý váleček podélně rozřízněte a spleťteFoto: Jakub Jurdič

10.

Podle stavu domácích zásob můžete babku ještě posypat drobným ovocem (my jsme dali mrazený rybíz), sekanými ořechy nebo plátky mandlí. Nechte dalších 20 až 40 minut kynout a poté pečte asi 40 minut při 180 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Před pečením můžete přidat čerstvé či mrazené ovoce nebo třeba nasekané ořechyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vláčné kynuté těsto a výrazná maková náplň jsou léty osvědčená kombinaceFoto: Jakub Jurdič

Tip

Aby koláč vydržel déle vláčný a byl hezky lesklý, ihned po upečení ho potřete sirupem svařeným z půl hrnku vody a půl hrnku cukru.

Jestli se vám nechce pouštět do kynutého těsta, makovou náplň si užijete i v makovém závinu z jogurtového těsta nebo vláčném makovém štrúdlu se zakysanou smetanou.

Načítám