Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Vejce by mělo mít pokojovou teplotu.

Těsto klidně udělejte z dvojnásobné dávky a z poloviny upečte šnekyFoto: Jakub Jurdič
02.
Nejdříve si připravte kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte lžičku cukru a míchejte do rozpuštění. Vmíchejte polovinu teplého mléka a asi dvě lžíce mouky a nechte v teple vzejít.

Droždí se po smíchání s cukrem během chvilky rozpustíFoto: Jakub Jurdič
03.
Mezitím v jiné, větší míse smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, sůl, citronovou kůru a vajíčko. Přidejte vzešlý kvásek a na závěr rozpuštěné máslo.

Zbylé suroviny na těsto smíchejte a přidejte vzešlý kvásekFoto: Jakub Jurdič
04.
Rukama pak směs asi 10 minut hněťte, až vznikne hladké nelepivé těsto. Pokud máte stolního robota s hnětacími háky, neváhejte ho při zadělávání použít.

Těsto pořádně prohněťte, ať už ručně, nebo robotem, až bude hezky hladké a elastickéFoto: Jakub Jurdič
05.
Těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple 40 až 60 minut kynout.

Zadělané těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte do tepla kynoutFoto: Jakub Jurdič
06.
Mezitím si připravte náplň. Zkuste třeba čokoládovo-makovou, ale použít můžete i jen džem nebo lískooříškový krém.

Kombinace máku, skořice a čokolády je skvěláFoto: Jakub Jurdič
07.
Mák na náplň povařte za občasného míchání asi 10 minut s mlékem a cukrem, pak v něm rozmíchejte čokoládu, džem (použili jsme domácí meruňkovou marmeládu), skořici a rum a nechte vychladnout.

Náplň dochuťte domácím džemem a trochou rumuFoto: Jakub Jurdič
08.
Vykynuté těsto vyválejte na čtverec, potřete náplní, srolujte jako roládu a dejte na 10 minut do mrazáku nebo alespoň do lednice, aby trochu zpevnilo.

Rozválené těsto potřete náplní a zarolujteFoto: Jakub Jurdič
09.
Naplněný váleček pak můžete buď podélně rozříznout, zaplést a dát do formy na biskupský chlebíček (resp. klidně jen na plech, pak ale počítejte s tím, že výsledek bude celkem placatý), nebo ho pokrájet na kolečka a vzniklé šneky klást do formy vedle sebe.

Ztuhlý váleček podélně rozřízněte a spleťteFoto: Jakub Jurdič
10.
Podle stavu domácích zásob můžete babku ještě posypat drobným ovocem (my jsme dali mrazený rybíz), sekanými ořechy nebo plátky mandlí. Nechte dalších 20 až 40 minut kynout a poté pečte asi 40 minut při 180 °C.

Před pečením můžete přidat čerstvé či mrazené ovoce nebo třeba nasekané ořechyFoto: Jakub Jurdič

Vláčné kynuté těsto a výrazná maková náplň jsou léty osvědčená kombinaceFoto: Jakub Jurdič
Tip
Aby koláč vydržel déle vláčný a byl hezky lesklý, ihned po upečení ho potřete sirupem svařeným z půl hrnku vody a půl hrnku cukru.
Jestli se vám nechce pouštět do kynutého těsta, makovou náplň si užijete i v makovém závinu z jogurtového těsta nebo vláčném makovém štrúdlu se zakysanou smetanou.