Článek
Postup
01.
Máslo dejte do rendlíku a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Pak ho nechte trochu vychladnout. Mezitím do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva.
02.
Vejce s cukrem a citronovou kůrou ušlehejte do husté a nadýchané pěny. Postupně do směsi zapracujte vlažné máslo a olej. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte folií a nechte asi tři hodinky v chladu.
03.
Formy na mandlenky vymažte máslem a poprašte moukou. Naneste do nich těsto tak, aby dosahovalo do dvou třetin výšky formiček. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte je 8 až 10 minut.
04.
Madlenky nechte po upečení mírně vychladnout, a pak je vyklopte. Smetanu trochu zahřejte, dejte do ní polovinu semínek z vanilkového lusku a med. Míchejte, až se med rozpustí. Smetanu nevařte, pouze zahřívejte. Hotové madlenky namáčejte do medové omáčky.
Po mandlenkách se jen zapráší. Potěšte své blízké další oblíbenou pochoutkou z medu!