Hlavní obsah
3,4
(23)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle recept poprvé připravil šéfkuchař slavného debrecínského grand hotelu Aranybika už začátkem 20. století. Je hodně sytý a příprava je zdlouhavá, stojí ale za to ho zkusit. Na jídelníčcích po celém Maďarsku a i třeba v Bratislavě ho najdete dodnes – funguje tedy už víc než sto let, a to je dobré doporučení.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Perkelt
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks paprik
  • 1 ks rajčat
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 300 ml smetany na vaření 12%
Palačinky
  • 250 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce oleje
K podávání
  • 4 lžíce smetany
  • 2 snítky listové petržele
Článek

01.

Připravte těsto na palačinky – v míse dobře prošlehejte všechny suroviny na těsto tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky, a nechte je chvíli odpočinout. Část mléka můžete nahradit sodovkou.

02.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostky. V hrnci rozpusťte sádlo a za stálého míchání ji osmažte dosklovata. Přidejte omytá kuřecí prsa (použít můžete i telecí maso) nakrájená na větší kusy a nechte je zatáhnout. Hrnec částečně odstavte z ohně, vsypte mletou papriku a rozmíchejte ji v horkém tuku. Podlijte malým množstvím vlažné vody (jenom tolik, aby se maso nepřipeklo), osolte a vraťte na oheň.

03.

Rajče spařte horkou vodou, oloupejte, zbavte semínek a nasekejte na drobné kostky, papriku omyjte, také zbavte semínek a nakrájejte na kostky. Přidejte k masu a nechte společně dusit, až maso změkne. Hlídejte, aby se voda nevyvařila, případně pár lžic vody dolijte.

04.

Měkké maso vyjměte ze šťávy a nakrájejte ho na opravdu drobné kousky (můžete ho i pomlít). Šťávu propasírujte přes cedník, vraťte na oheň, přidejte smetanu a společně prohřejte. K masu přidejte tolik šťávy, aby vznikla směs, která se dá natřít.

05.

Usmažte tenké palačinky – z uvedeného množství jich bude asi deset.

06.

Palačinky potřete masovou směsí a zaviňte tak, aby náplň nevytekla. Atraktivní, ale náročnější, jsou i malé „ranečky“, naplněné a nahoře svázané snítkou pažitky. Naskládejte je do zapékací mísy a krátce v troubě při střední teplotě prohřejte, stejně jako zbylou omáčku.

07.

Hortobáďské palačinky servírujte přelité teplou omáčkou, dozdobené kapkou smetany a čerstvou petrželkou.

Můj tip: Na předkrm je tenhle recept opravdu komplikovaný, byla by ale škoda ho nezkusit. Myslete dopředu. Palačinky připravte v týdnu k večeři a pár kousků odložte. Náplň můžete také připravit den předem a při slavnostním obědě bude stačit, když všechno jenom sestavíte a prohřejete.

Jak vám chutná maďarská kuchyně?

Související témata:

Načítám