Článek
01.
Připravte těsto na palačinky – v míse dobře prošlehejte všechny suroviny na těsto tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky, a nechte je chvíli odpočinout. Část mléka můžete nahradit sodovkou.
02.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostky. V hrnci rozpusťte sádlo a za stálého míchání ji osmažte dosklovata. Přidejte omytá kuřecí prsa (použít můžete i telecí maso) nakrájená na větší kusy a nechte je zatáhnout. Hrnec částečně odstavte z ohně, vsypte mletou papriku a rozmíchejte ji v horkém tuku. Podlijte malým množstvím vlažné vody (jenom tolik, aby se maso nepřipeklo), osolte a vraťte na oheň.
03.
Rajče spařte horkou vodou, oloupejte, zbavte semínek a nasekejte na drobné kostky, papriku omyjte, také zbavte semínek a nakrájejte na kostky. Přidejte k masu a nechte společně dusit, až maso změkne. Hlídejte, aby se voda nevyvařila, případně pár lžic vody dolijte.
04.
Měkké maso vyjměte ze šťávy a nakrájejte ho na opravdu drobné kousky (můžete ho i pomlít). Šťávu propasírujte přes cedník, vraťte na oheň, přidejte smetanu a společně prohřejte. K masu přidejte tolik šťávy, aby vznikla směs, která se dá natřít.
05.
Usmažte tenké palačinky – z uvedeného množství jich bude asi deset.
06.
Palačinky potřete masovou směsí a zaviňte tak, aby náplň nevytekla. Atraktivní, ale náročnější, jsou i malé „ranečky“, naplněné a nahoře svázané snítkou pažitky. Naskládejte je do zapékací mísy a krátce v troubě při střední teplotě prohřejte, stejně jako zbylou omáčku.
07.
Hortobáďské palačinky servírujte přelité teplou omáčkou, dozdobené kapkou smetany a čerstvou petrželkou.
Můj tip: Na předkrm je tenhle recept opravdu komplikovaný, byla by ale škoda ho nezkusit. Myslete dopředu. Palačinky připravte v týdnu k večeři a pár kousků odložte. Náplň můžete také připravit den předem a při slavnostním obědě bude stačit, když všechno jenom sestavíte a prohřejete.
Jak vám chutná maďarská kuchyně?