Článek
Postup
01.
Na vrstvu ze zelí nechte okapat dobré kysané zelí na sítku. V hrnci opečte na troše sádla jednu menší cibuli dosklovata. Hrnec stáhněte z ohně, přidejte mletou červenou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku. Podlijte malým množstvím vody a do hrnce vložte okapané zelí. Promíchejte, vraťte na oheň, opepřete a přidejte i bobkový list a pod pokličkou poduste 15–20 minut, až zelí částečně změkne.
02.
Na masovou vrstvu opečte v hlubší pánvi na sádle i druhou menší cibuli. Když bude dosklovata, přidejte do pánve mleté maso. Osolte ho, opepřete, opékejte a vařečkou rozmělňujte na malé kousky, až se šťáva, kterou pustilo, vydusí na tuk. Poté přidejte mletou červenou papriku a v horkém tuku ji dobře rozmíchejte. Podlijte malým množstvím vody a pod pokličkou krátce poduste, také postačí 15–20 minut.
03.
Rýži uvařte ve větším množství osolené vody „na skus“, sceďte a nechte okapat. Klobásu oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček vymažte trochou sádla.
Tip: Do jídla můžete využít i zbylou vařenou rýži z předchozího dne.
04.
Do pekáčku rozprostřete třetinu podušeného zelí. Na něj navršte polovinu vařené rýže, polovinu masa a na masovou vrstvu poklaďte polovinu koleček z klobásy. Na klobásu rozložte další třetinu zelí, to potřete polovinou zakysané smetany. Vrstvy ještě jednou zopakujte (zelí, rýže, maso, klobása), na vrchu bude poslední třetina zelí. Tu potřete druhou polovinou zakysané smetany a pekáček vložte do trouby.
05.
Pečte v předehřáté troubě 35–45 minut a poté nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s krajícem chleba nebo uměřenější porce s vařenými bramborami.