Hlavní obsah
3,3
(89)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

V každé národní kuchyni se najdou jídla a kombinace, které se zbytku světa zdají zvláštní. Koložvárské (někdy psáno jako kološvárské) zelí se řadí mezi ně: je s ním dost práce a vůbec, rýže s kysaným zelím? V Maďarsku ale patří k nejoblíbenějším pokrmům. Když se totiž v troubě propojí všechny ty vrstvy rýže, masa, smetany a zelí, vznikne opravdu chutné jídlo.

25 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 22 × 22
Na vrstvu zelí budete potřebovat
  • 800 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 list bobkového listu
Na masovou vrstvu budete potřebovat
  • 600 g vepřového mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky soli
Navíc
  • 3/4 hrnku rýže
  • 1 ks maďarské klobásy
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Na vrstvu ze zelí nechte okapat dobré kysané zelí na sítku. V hrnci opečte na troše sádla jednu menší cibuli dosklovata. Hrnec stáhněte z ohně, přidejte mletou červenou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku. Podlijte malým množstvím vody a do hrnce vložte okapané zelí. Promíchejte, vraťte na oheň, opepřete a přidejte i bobkový list a pod pokličkou poduste 15–20 minut, až zelí částečně změkne. 

02.

Na masovou vrstvu opečte v hlubší pánvi na sádle i druhou menší cibuli. Když bude dosklovata, přidejte do pánve mleté maso. Osolte ho, opepřete, opékejte a vařečkou rozmělňujte na malé kousky, až se šťáva, kterou pustilo, vydusí na tuk. Poté přidejte mletou červenou papriku a v horkém tuku ji dobře rozmíchejte. Podlijte malým množstvím vody a pod pokličkou krátce poduste, také postačí 15–20 minut.

03.

Rýži uvařte ve větším množství osolené vody „na skus“, sceďte a nechte okapat. Klobásu oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček vymažte trochou sádla.

Tip: Do jídla můžete využít i zbylou vařenou rýži z předchozího dne.

04.

Do pekáčku rozprostřete třetinu podušeného zelí. Na něj navršte polovinu vařené rýže, polovinu masa a na masovou vrstvu poklaďte polovinu koleček z klobásy. Na klobásu rozložte další třetinu zelí, to potřete polovinou zakysané smetany. Vrstvy ještě jednou zopakujte (zelí, rýže, maso, klobása), na vrchu bude poslední třetina zelí. Tu potřete druhou polovinou zakysané smetany a pekáček vložte do trouby.

05.

Pečte v předehřáté troubě 35–45 minut a poté nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s krajícem chleba nebo uměřenější porce s vařenými bramborami.

Pořád se vám zdá tahle kombinace poněkud zvláštní? Cizinci se na některá česká jídla dívají s podobnou nedůvěrou, přitom co je lepší než klasická dršťková, bramborák nebo utopenci

Související témata:

Načítám