Článek
Často slýchám, že nutričně vyvážená strava je nákladná a dovolit si ji může jen málokdo. Opak je ale pravdou! Přestaňte se šidit polotovary a nekvalitními uzeninami a vsaďte raději na sezonní zeleninu, luštěniny a netradiční úpravy masa. Podle toho, jak rychle zmizela dnešní jídla u nás v redakci, si troufám říct, že ani chuťově se o nic neošidíte. Těšit se můžete na voňavá jatýrka na červeném víně, křupavé řepné karbanátky s vločkami a semínky, šťavnaté rané zelí a vegetariánské špízy s česnekem a cuketou. Takové šetření si snad necháte líbit!
Řepné karbanátky s blanšírovaným mladým zelím
Na 4 porce potřebujete:3 menší řepy (500 g), 100 g drcených ovesných vloček, 4 stroužky česneku, 3 vejce, lžičku tymiánu nebo majoránky, sůl, pepř, hrst petržele, 80 g slunečnicových semínek (lze vynechat), řepkový olej na smažení
Na přílohu: malou hlávku raného zelí nebo kapusty, sůl, lžíci olivového oleje nebo sádla, pepř
Postup: Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno. Smíchejte s vločkami, prolisovaným česnekem, vejci, tymiánem, malou lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželí. Na velké pánvi nasucho opražte slunečnici a také ji vmíchejte do karbanátkové směsi. Nechte alespoň 15 minut odstát, aby se vločky nasákly. Poté na stejné pánvi smažte na oleji z obou stran asi 12 malých karbanátků, které nechte na papírové utěrce odkapat od přebytečného oleje.
Ze zelí odstraňte tuhé košťály, nakrájejte na menší části a asi minutu je povařte v hodně osolené vroucí vodě. Jakmile zelí trochu změkne, ihned ho v cedníku propláchněte ledovou vodou. To zaručí, že se mu vrátí krásně zelená barva. Okapané zelí můžete ještě zprudka orestovat na troše oleje a poté dochutit čerstvě mletým pepřem.
Tip: Jestli pospícháte, zelí opečte bez blanšírování, jen nebude tak pěkně zelené.
Kuřecí játra na červeném víně
Na 4 porce potřebujete:1 velkou červenou cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 800 až 1000 g kuřecích nebo telecích jater, 150 ml červeného vína, 3 lžíce balsamika, sůl, pepř, pečivo k podávání
Postup: Cibuli nakrájejte najemno a pomalu ji asi 10 minut opékejte na rozehřátém oleji. Mezitím očistěte játra a nakrájejte je na menší kousky. Zvyšte plamen, ke změklé cibuli přidejte játra a zprudka ze všech stran orestujte, aby se zatáhla. Podlejte vínem a nechte ho z větší části odpařit. Na závěr dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a balzámovým octem. Podávejte s čerstvým pečivem, kterým vytírejte vzniklou šťávičku.
Tip: Další skvělé maso, které je trochu opomíjené a rozhodně vás nezruinuje, jsou drůbeží krky. Připravíte z nich silný vývar se spoustou masa nebo třeba tuhle kukuřičnou polévku.
Vegetariánské špízy s cuketou
Na 4 porce potřebujete: 100 g sójových kostek, 3 stroužky česneku, lžíci sladké papriky, lžičku rozmarýnu, ¼ lžičky chilli, 6 lžic olivového oleje, 2,5 lžíce citronové šťávy, 2 malé cukety, špejle, 8 středních brambor, sůl, pepř
Postup: Sójové maso vařte v dostatečně osolené vodě 12 minut doměkka. Nechte pořádně okapat a minimálně na 2 hodiny (ale lépe přes noc) naložte do směsi prolisovaného česneku, papriky, rozmarýnu, chilli, 4 lžic olivového oleje, 1,5 lžíce citronové šťávy, lžičky soli a čerstvě mletého pepře. Špejle namočte alespoň na 30 minut do studené vody, aby se při pečení nespálily. Cukety omyjte a škrabkou na brambory z nich vytvořte podélné plátky (zbylý střed můžete použít třeba do polévky), které nechte 10 minut změknout ve směsi jedné lžíce oleje a citronu a trošky soli.
Mezitím omyjte brambory, pokrájejte je na tenké klínky a smíchejte se zbylým olejem a solí. Pečte na pečicím papíře asi 15 minut při 200 °C, poté nad ně umístěte mřížku se špízy, na které jste střídavě napíchali maso a poskládané plátky cukety. Pečte ještě asi 10 minut z každé strany, až jsou špízy opečené a brambory měkké. Během pečení brambory promíchejte.
Tip: Špízy se nad brambory dávají proto, aby na ně kapalo koření a marináda, ale klidně je pečte zvlášť nebo i venku na grilu. Brambory pak doporučuji ochutit i troškou papriky a rozmarýnu.
Máte další tip na chutnou večeři, která vyjde na pár korun, a přitom odpovídá nárokům vyvážené stravy? Sem s ním!