Článek
Na 8 porcí potřebujete:
- husa -
- 3 velké cibule -
- 4 jablka -
- kmín -
- rozmarýn -
- sůl -
Postup
01.
Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem. Očištěnou husu zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí.
Tip: Pokud jste koupili husu i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku. Anebo udělejte úžasnou husí paštiku!
KE SVÁTEČNÍ PEČÍNCE SI DEJTE SVÁTEČNÍ PŘÍLOHU
02.
Husu položte prsy dolů do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C. Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete slít část tuku), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka. Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem.
Tip: Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa. Máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C). Slitý tuk z husy se dá použít na skvělý bramborový kugl.

Upéct husu není nic těžkého. A jestli nejste nadšení kuchaři, knedlík kupte a zelí ohřejte ze skleniceFoto: Eva Malúšová
Zatímco se maso peče, máte dost času na přípravu přílohy. Zkuste bramborové knedlíky jako od babičky nebo bramborové lokše anebo jemné knedlíky vařené v hrnku. A co takhle červené perníkové zelí s vínem anebo sváteční bílé zelí s jablky a rozinkami?