Článek
Na 8 porcí potřebujete:
- husa -
- 3 velké cibule -
- 4 jablka -
- kmín -
- rozmarýn -
- sůl -
Postup
01.
Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem. Očištěnou husu zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí.
Tip: Pokud jste koupili husu i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku. Anebo udělejte úžasnou husí paštiku!
KE SVÁTEČNÍ PEČÍNCE SI DEJTE SVÁTEČNÍ PŘÍLOHU
02.
Husu položte prsy dolů do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C. Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete slít část tuku), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka. Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem.
Tip: Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa. Máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C). Slitý tuk z husy se dá použít na skvělý bramborový kugl.
Zatímco se maso peče, máte dost času na přípravu přílohy. Zkuste bramborové knedlíky jako od babičky nebo bramborové lokše anebo jemné knedlíky vařené v hrnku. A co takhle červené perníkové zelí s vínem anebo sváteční bílé zelí s jablky a rozinkami?