Hlavní obsah

Svatomartinská a posvícenská pečená husa s jablky

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Uspořádejte hody přímo u vás doma – dneska pořiďte husu, zítra ráno ji dejte do trouby a odpoledne už si můžete pochutnávat na pečínce plné křupavé kůrčičky a šťavnatého masa. A jakou uděláte přílohu? To necháme na vás, inspirace máme dost.

Článek

Na 8 porcí potřebujete:

  • husa -
  • 3 velké cibule -
  • 4 jablka -
  • kmín -
  • rozmarýn -
  • sůl -

Postup

01.

Jablka a cibule oloupejte, pokrájejte na tenké měsíčky a v míse dost osolte a okořeňte kmínem a rozmarýnem. Očištěnou husu zvenku i zevnitř osolte a okmínujte a naplňte jablečnou směsí. 

Tip: Pokud jste koupili husu i s droby, pak jatýrka orestujte na šalotce a z krku a zbytku uvařte polévku. Anebo udělejte úžasnou husí paštiku!

02.

Husu položte prsy dolů do pekáče, přiklopte (nebo překryjte alobalem) a dejte na 2,5 hodiny péct na 150 °C. Poté husu otočte (v tuto chvíli můžete slít část tuku), opět přiklopte a pečte další asi 2,5 hodiny doměkka. Nakonec teplotu zvyšte na 180 °C a bez poklice opečte dozlatova. Čas od času přelijte výpekem.

Tip: Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa. Máte-li dostatek času, pečte ji raději déle a na nižší teplotu (120 °C). Slitý tuk z husy se dá použít na skvělý bramborový kugl.

Foto: Eva Malúšová

Upéct husu není nic těžkého. A jestli nejste nadšení kuchaři, knedlík kupte a zelí ohřejte ze skleniceFoto: Eva Malúšová

Načítám