Článek
Panna cotta je jeden z nejoblíbenějších italských dezertů. V překladu to vlastně znamená „horká smetana“, byla by ale škoda nevyužít pro její přípravu i jiné mléčné výrobky. Pusťte se s námi do této nepečené dobroty i vy a na pomoc si vezměte… Třeba jogurt!
Jogurtová panna cotta
Na 4–5 porcí potřebujete: 1 balení želatiny v plátcích, 200 ml plnotučného mléka, 3 lžíce medu, 1 lžička vanilkového extraktu, 100 g hořké čokolády, 350 g bílého jogurtu, smetana ke šlehání a lístky máty k podávání
Postup: Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody, trvá to asi 10 minut. Mezitím mléko zahřejte a rozmíchejte v něm med a vanilku. Čokoládu nalámejte na kousky a zalejte ji horkým mlékem, pár lžic si nechte bokem. Nechte chvíli odstát a pak vymíchejte hladký krém. Ve zbylém horkém mléku rozpusťte želatinu.
Rozpuštěnou želatinu vmíchejte do jogurtu a nakonec vmíchejte i čokoládový krém. Hotovou směs rozdělte (podle velikosti) do 4–5 sklenek nebo hrníčků, které jste nejdřív vypláchli studenou vodou. Uložte do lednice a nechte asi 4 hodiny, ideálně ale přes noc ztuhnout. Před podáváním ozdobte vyšlehanou smetanou a lístky máty nebo meduňky.
Tip redakce: Čokoládu skvěle doplní třeba oloupané segmenty pomeranče nebo kousky banánu. V sezoně letního ovoce bude nepřekonatelná s červeným rybízem nebo malinami!
Jaký nepečený dezert je ten váš favorit?