Článek
Postup
01.
Pekáč nebo zapékací mísu vymažte máslem. Připravte si náplň: promíchejte všechny ingredience kromě jahod – ty omyjte a nakrájejte na menší kousky.
02.
Připravte si tekutinu na namáčení baget: ohřejte mléko a rozpusťte v něm cukr a na kousky pokrájené máslo. Ujistěte se, že mléko není horké, a rozšlehejte v něm žloutky.
03.
Bagety nakrájejte na centimetrové plátky. (Použijte širokou bagetu nebo chlebíčkovou veku dlouhou asi 35 cm.) Jednotlivé krajíčky krátce namáčejte ve vlažném oslazeném mléce a skládejte na dno vymazané pečicí formy. Upečete si domácí máslovou veku?
04.
Až pokryjete pečivem řádně dno formy, potřete ho polovinou náplně a rovnoměrně posypejte polovinou jahod. Pak na náplň vyskládejte další patro namočené bagety, zakryjte zbylou náplní, posypejte zbylými jahodami a přikryjte namočenou bagetou.
05.
Žemlovku vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 45 minut.
06.
Mezitím připravte sníh na čepici: šlehejte bílky, postupně přisypávejte cukr a dál šlehejte, až bude sníh hustý a lesklý a po vytažení metly na ní zůstane pevná špička. Jak ušlehat sníh dotuha?
07.
Tuhým sněhem pokryjte povrch žemlovky. Vložte zpět do trouby, zvyšte teplotu na 190 °C a dopékejte dozlatova dalších cca 10 minut.
Nemáte po ruce bagety ani veky? Vynikající žemlovku můžete udělat i z jiného pečiva: chutnat vám bude luxusní žemlovka z croissantů, křupavá žemlovka z vánočky s kompotem nebo jahodová žemlovka z toastového chleba bez tvarohu.