Hlavní obsah
2,8
(69)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Kdo by nemiloval jahody! Receptů s tímto voňavým červeným pokladem ze zahrádky není nikdy dost. Přidejte je tentokrát do žemlovky namísto jablek a uvidíte, že doma vám za tuhle dobrotu utrhají ruce.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Na náplň
  • 750 g plnotučného tvarohu
  • 2 ks žloutků
  • 30 g kokosu
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 700 g čerstvých jahod
Na bagetu (užít lze i veku) a na namáčení
  • 2 ks světlé bagety
  • 500 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 2 ks žloutků
Na sněhovou čepici
  • 4 ks bílku
  • 5 lžic cukru krupice
Na přípravu
  • 15 g másla
Článek

Postup

01.

Pekáč nebo zapékací mísu vymažte máslem. Připravte si náplň: promíchejte všechny ingredience kromě jahod – ty omyjte a nakrájejte na menší kousky.

02.

Připravte si tekutinu na namáčení baget: ohřejte mléko a rozpusťte v něm cukr a na kousky pokrájené máslo. Ujistěte se, že mléko není horké, a rozšlehejte v něm žloutky.

03.

Bagety nakrájejte na centimetrové plátky. (Použijte širokou bagetu nebo chlebíčkovou veku dlouhou asi 35 cm.) Jednotlivé krajíčky krátce namáčejte ve vlažném oslazeném mléce a skládejte na dno vymazané pečicí formy. Upečete si domácí máslovou veku?

04.

Až pokryjete pečivem řádně dno formy, potřete ho polovinou náplně a rovnoměrně posypejte polovinou jahod. Pak na náplň vyskládejte další patro namočené bagety, zakryjte zbylou náplní, posypejte zbylými jahodami a přikryjte namočenou bagetou.

05.

Žemlovku vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 45 minut.

06.

Mezitím připravte sníh na čepici: šlehejte bílky, postupně přisypávejte cukr a dál šlehejte, až bude sníh hustý a lesklý a po vytažení metly na ní zůstane pevná špička. Jak ušlehat sníh dotuha?

07.

Tuhým sněhem pokryjte povrch žemlovky. Vložte zpět do trouby, zvyšte teplotu na 190 °C a dopékejte dozlatova dalších cca 10 minut.

Foto: Martina Lancingerová

Takhle krásně vypadá výtečná žemlovka de luxe s jahodami a zapečenou sněhovou krustouFoto: Martina Lancingerová

Nemáte po ruce bagety ani veky? Vynikající žemlovku můžete udělat i z jiného pečiva: chutnat vám bude luxusní žemlovka z croissantů, křupavá žemlovka z vánočky s kompotem nebo jahodová žemlovka z toastového chleba bez tvarohu.

Energetická hodnota celkem - 1 formu 30 × 20 cm
Energie18 753,75 kJ
Bílkoviny158,62 g
Tuky163,74 g
Sacharidy580,13 g
Sůl8,22 g
SAFA93,68 g
Vláknina31,7 g
Cukry337,29 g
Související témata:

Načítám