Článek
Postup
01.
Karamelovou šlehačku připravte den předem. V rendlíku nechte rozpustit cukr na karamel. Přidejte smetanu, přiveďte k varu a nemíchejte. Nechte pár minut probublávat, pak stáhněte z plotny a nechte uležet. Druhý den ušlehejte.
02.
Nyní pojďme na odpalované těsto. Vodu se solí přiveďte k varu a přidejte máslo. Nechte ho rozpustit, přisypte celou dávku mouky a rychle míchejte. Když se těsto začne oddělovat ode dna a zůstane po něm bílý povlak, stáhněte hrnec z plotny a dál ještě chvilku míchejte. Těsto nechte trochu vychladnout a pak vmíchejte postupně vejce.
03.
Těsto dejte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvary větrníků. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Horké je ihned ostrým nožem překrojte, aby díky uvnitř vzniklé páře nespadly.
04.
Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Nechte ho vychladnout a pak ho promíchejte s ušlehanou smetanou. Nyní ušlehejte karamelovou smetanu dotuha.
05.
Zbylý cukr dejte do rendlíku a nechte rozpustit na karamel. Fondán nechte povolit v mikrovlnné troubě a smíchejte s horkým karamelem. Vrchní díly větrníku potřete karamelem s fondánem. Na spodní díl dejte vanilkový krém, pak karamelovou smetanu a nakonec přiklopte vrchním dílem.
Tip
Z odpalovaného těsta můžete připravit i oblíbené věnečky nebo košíčky se slanou, například sýrovou náplní.