Článek
Naučte se s námi šunkový, hermelínový a salámový chlebíček jako z lahůdkářství! Je to snadné a ještě ušetříte. Také na chlebíčky můžete dát jen to, co máte rádi.
Šunkové chlebíčky
Na 8 chlebíčků potřebujete:
- 8 plátků světlé veky
- bramborový salát
- 8 plátků šunky (nejlépe oválné)
- 1 vajíčko
- kyselou okurku
- rajče a petrželku
Postup
01.
Plátky veky namažte bramborovým salátem. Vajíčko uvařené natvrdo oloupejte a nakrájejte na osminky, kousek kyselé okurky nakrájejte do vějířku, rajče nakrájejte na tenké měsíčky. Šunku lze složit dvojím způsobem, oba najdete popsané na fotografiích. Šunku položte na jednu stranu chlebíčku, na druhou dejte vajíčko, rajče a okurku a dozdobte kouskem petrželky.

Plátek šunky uchopte prsty proti soběFoto: Petr Makovička

Jednoduchým pohybem kraje přes sebe překryjte - palce budete mít nad sebouFoto: Petr Makovička

Vznikne vám tak šátečekFoto: Petr Makovička

Šunku pak stačí položit na namazaný chlebíčekFoto: Petr Makovička

Druhý způsob je o něco jednodušší. Šunku uchopte oběma rukama prsty proti soběFoto: Petr Makovička

Konce přeložte na sebe tak, aby uprostřed vznikla vlnaFoto: Petr Makovička

Výsledek je zase trochu jinýFoto: Petr Makovička

Okurku nakrojte třikrát jen skoro dokonce, aby plátky zůstaly spojenéFoto: Petr Makovička
Hermelínové chlebíčky s ořechy a ovocem
Na 8 chlebíčků potřebujete:
- 8 plátků veky
- máslo na namazání
- 1 hermelín
- salát lollo biondo
- 4 kuličky bílého nebo tmavého hroznového vína
- 1 mandarinku
- 8 lískových oříšků
Postup
01.
Plátky veky namažte tenkou vrstvou másla a skoro přes celý chlebíček položte kousek salátu lollo biondo široký stejně, jako je chlebíček. Hermelín nakrájejte na tenké plátky, hodit se vám na to bude nůž na sýry, na který se vám vyzrálý sýr tak snadno nenalepí. Podle chuti můžete použít hermelín v pepři, paprice nebo třeba Vltavín.

Hermelín nakrájejte na tenké plátkyFoto: Petr Makovička

Kousky hermelínu narovnejte přes sebe na chlebíčekFoto: Petr Makovička
02.
2–3 plátky hermelínu úhledně položte přes sebe na salát tak, aby na druhém konci chlebíčku zůstal ještě kousek místa. Tam přijde kulička hroznového vína a lískový oříšek. Mandarinku důkladně omyjte a i s kůrkou nakrájejte na tenké měsíčky. Na každý chlebíček přijde jeden – dozadu za hermelín.

Do špičky chlebíčku patří ozdoba - hroznové víno a oříšekFoto: Petr Makovička

Kombinace hermelínu a mandarinky je lahodnáFoto: Petr Makovička
Chlebíčky s tvrdým salámem
Na 8 chlebíčků potřebujete:
- 8 plátků světlé veky
- máslo na namazání a povolené máslo na ozdobení
- asi 20 dkg tvrdého kulatého salámu s malým průměrem nakrájeného na tenké plátky (hodí se třeba křemešník)
- 1 natvrdo uvařené vajíčko
- 1/2 žluté papriky
- 1 ředkvičku a kousek petrželky
Postup
01.
Plátky veky namažte máslem, povolené vyšlehané máslo dejte do plnicího sáčku se zdobičkou. Kolečko salámu složte tak, jak je vidět na fotografiích – kolečko vezměte oběma rukama prsty proti sobě, chyťte do „špičky“ a přiložte k sobě. Na každý chlebíček se vejde asi 7 plátků salámu, záleží ale na jeho velikosti i na velikosti chlebíčku samotného. Doprostřed pak udělejte jen malou „pusinku“ máslem ze zdobičky a položte měsíček z vajíčka, žluté papriky, ředkvičky a petrželky.

Kolečko salámu uchopte prsty proti soběFoto: Petr Makovička

Konce přeložte do vlny přes sebeFoto: Petr Makovička

Konce stiskněte k sobě a dávejte vedle sebe na chlebíčekFoto: Petr Makovička

Doprostřed patří kousek másla, do kterého se bude dávat ozdobaFoto: Petr Makovička

Chybět by nemělo vajíčko, ředkvička ani petrželkaFoto: Petr Makovička
Za spolupráci děkujeme cateringové společnosti Lautia na Praze 9.