Článek
Postup
01.
šperkem dnešního dortu je mandlová drobenka, kterou také začněte. V robotu jednoduše smíchejte máslo, třtinový cukr, mandle, sůl a mouku, a když vznikne drobenka, rozprostřete ji na plech s pečicím papírem a pečte ji při 180 stupních Celsia asi 7 minut.
02.
Pak se vrhněte na korpus. Celá vejce vyšlehejte v robotu s cukrem – trvá to delší dobu, základ musí být opravdu našlehaný. Mezitím nechte rozpustit čokoládu s máslem a v jiné míse propojte mandle, mouku, kakao a prášek do pečiva.
03.
Do vyšlehaných vajec přidejte med, krátce nechte propojit a přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Robota vypněte a do základu postupně zapojujte sypkou směs. Pak už zbývá jen vmíchat smetanu, rozlít těsto na plech s pečicím papírem a péct při 180 stupních Celsia 15–20 minut. Můžete posypat korpus před pečením připravenou drobenkou!
04.
Na upečený korpus položte ráfek a přitlačte na něj – vyříznete tak z těsta kruhový základ. Teď na něj budete vrstvit jednotlivé čokoládové krémy!
05.
A než se vám korpus upeče a vystydne, můžete nachystat suroviny na tři čokoládové krémy a polevu. Začněte vanilkovým krémem z bílé čokolády. Želatinu namočte do studené vody, nechte ji nabobtnat, a poté ji osušte papírovými ubrousky. Mléko zahřejte s medem a v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a bílou čokoládu. Do zahřátého mléka vmíchejte želatinu, a když směs trochu zchladne, přidejte čokoládu, máslo a nakonec i zrníčka z vanilkového lusku a smetanu. Dobře propojte, krém nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici, a následně z něj na korpusu tvořte nepravidelně pusinky.Ty budou později patrné na řezu! Polotovar vložte do mrazáku a můžete pokračovat v krasojízdě!
06.
Postup na další dva krémy je prakticky stejný, liší se jen množstvím surovin a druhem použité čokolády. Vždy nechte ve studené vodě nabobtnat želatinu, kterou pak vysušte ubrousky. Mléko zahřejte, přidejte želatinu a nechte ji rozpustit. Pak vmíchejte roztátou čokoládu, vyšlehanou smetanu, a mírně zchladlé krémy můžete nalít postupně na sebe. Nezapomeňte mezi ně nasypat drobenku. Pak vraťte dort opět do mrazáku a připravte se na finále!
07.
Čokoládu na polevu rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni a následně do ní vmíchejte olej. V mrazáku dostatečně ztuhlý dort položte na mřížku a beze strachu dort přelijte polevou. Případné nerovnosti zahlaďte nožem.
08.
Dort dozdobte dle fantazie ovocem, drobenkou či pusinkami z krému z bílé čokolády a můžete podávat. Dort uchovávejte v lednici a krájejte ho vždy horkým nožem.