Článek
Postup
01.
Dortovou formu vyložte papírem na pečení. Brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a troubu zapněte na 180 °C.
Tip: Brambory udrží koláč vláčný a vlhký opravdu dlouho. Budete jich potřebovat 200 g (nejlépe uvařených ve slupce den předem), jsou to přibližně dvě menší brambory. Myslete na to včas: k večeři připravte třeba placky z vařených brambor a do hrnce rovnou přihoďte brambory navíc na koláč.
VAŘENÉ BRAMBORY TĚSTO ZVLÁČNÍ A NAKYPŘÍ
02.
Prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva, oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte polovinu odváženého cukru a šlehejte je tak dlouho, až výrazně nabydou a zesvětlají. Poté tenkým pramínkem přilijte olej a také ho pořádně zašlehejte. Video: Jak oddělit žloutky od bílků?
03.
Snižte rychlost šlehání a do žloutkové směsi řádně vmíchejte nastrouhané brambory, mletý mák, citronovou kůru a skořici. Omyjte metličky šlehače a osušte je. K bílkům přidejte špetku soli a prošlehejte, až se utvoří řídká bílá pěna. Postupně přidávejte zbylý cukr a ušlehejte hladký a lesklý pevný sníh. Video: Jak vyšlehat pevný sníh z bílků?
04.
Do těsta nakonec stěrkou zapracujte mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků – přidejte k němu třetinu mouky, promíchejte, poté dobře ale zlehka vetřete třetinu sněhu a takhle střídavě přidejte ještě nadvakrát zbylé suroviny. Hotové těsto přeložte do formy a vložte do předehřáté trouby.
05.
Pečte asi 30 až 35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte krátce vychladnout ve formě a poté přeložte na mřížku.
PEČENÍ S MÁKEM BEZ MOUKY
06.
Připravte si polevu: prosejte moučkový cukr, přidejte horkou vodu, citronovou šťávu a olej a vařečkou utřete do husté lesklé hmoty. Hustotu polevy můžete doladit přidáním cukru, nebo citronové šťávy. Polevu rovnoměrně rozetřete v tenké vrstvě na ještě teplý koláč a nechte zaschnout.
Tip: Koláč před podáváním posypejte lístky citronového tymiánu a nastrouhanou kůrou z pečlivě omytého bio citronu, získá elegantní moderní vzhled a především skvělou vůni a překvapivou chuť navíc.
Při nákupu si dejte pozor: Jak poznat pančovaný mák?