Článek
Postup
01.
Luštěniny můžete použít sterilované, jak je uvedeno v receptu, nebo si je můžete den dopředu namočit a pak v čisté vodě uvařit doměkka. Druhá verze je levnější, my ale kvůli času uvádíme recept s luštěninami konzervovanými. Použít samozřejmě můžete i hnědou nebo černou čočku či bílé fazole – podle toho, co máte po ruce a co má vaše rodina ráda.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájejte úplně nadrobno. Cibuli pokrájejte nahrubo. Vše vložte do mísy, přidejte česnek, majoránku i zbylé koření. Luštěniny slijte, propláchněte ve studené vodě a vmíchejte k zelenině. Úplně na závěr přimíchejte plechovku sterilovaných rajčat a pár lžic passaty. Podle potřeby osolte a dochuťte. Směs přendejte do pekáčku a asi 40 minut pečte, dokud není zelenina měkká.
03.
Jídlo se hodí ještě před upečením jako salát, po upečení jako hlavní chod třeba s krajíčkem tmavého pečiva nebo jako výživná příloha k plátku masa. Při podávání ozdobte nasekanou petrželí.
Tip: Neobejdete se bez masa? Přidejte 100 gramů na kostičky nakrájené slaniny.
Máte rádi luštěninová jídla, nebo mezi vaše oblíbence nepatří?