Článek
Postup
01.
Luštěniny vložte do 1 l vlažné vody a nechte je minimálně 4 hodiny máčet. Mezitím si upečte chléb. Do menší misky dejte 4 polévkové lžíce vlažné vody, 1 lžičku cukru a rozdrolené droždí. Misku umístěte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
02.
Do mísy dejte hladkou mouku, sůl, drcený kmín, 5 dl vlažné vody a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Pokud se vám bude zdát těsto řídké, můžete přidat ještě trochu mouky. Těsto nechte dostatečně vykynout. Pak z něj vytvořte 6 menších bochánků, které dejte na plech s pečicím papírem a ještě 30 minut nechte kynout. Poté je dejte do hodně rozpálené trouby, po 20 minutách potřete rozpuštěným máslem a slanou vodou a dopečte dozlatova.
03.
Máslo rozehřejte v hlubším hrnci, přidejte nasekanou cibuli, zpěňte ji, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Vmíchejte kari, a pak ji zřeďte 1/2 l studené vody a dobře rozmíchejte. Dále přidejte slité luštěniny a další litr vody, osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a vařte asi 20 minut, dokud luštěniny skoro nezměknou. Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, přidejte utřený česnek a těstoviny, které v polévce uvařte na skus.
04.
Hotovou polévku podávejte v čerstvých vychladlých bochníčkách, ze kterých jste vydlabali střídku.