Článek
Spousta lidí ryby nejí, lososovi ale přesto neodolají. Proč? Připravuje se bez kostí, maso je šťavnaté, zdravé, a když se dobře připraví, tak opravdu dobré. Chcete se naučit, jak připravit filet z lososa tak, aby si co nejvíce uchoval ze své původní chuti? Návod najdete v jednom z našich dnešních receptů!
Prvotřídní rizoto
Na 4 porce potřebujete: 300 g rýže arborio, 4 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 3 stonky řapíkatého celeru, 3 stroužky česneku, 300g filet z lososa bez kůže, sůl a pepř, 300 ml bílého vína, 1 litr zeleninového vývaru, 80 g parmezánu.
Rizoto už jinak než tímto způsobem nepřipravuji. Dvě lžíce másla a dvě lžíce oleje rozehřejte na pánvi a osmahněte na něm na kousky pokrájený řapíkatý celer. Přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a na kostky rozdělený omytý filet z lososa (můžete ho předtím ještě pokapat citronovou šťávou, osolit a opepřit). Asi pět minut opékejte, pak vše zasypte nepropláchnutou rýží. Tu asi 3 minuty v pánvi převalujte, dokud zrnka nebudou průhledná. Poté základ zalijte vínem a počkejte, dokud se nevypaří.
Následuje fáze postupného zalévání zeleninovým vývarem a následné vypařování, přilévejte vždy po sběračce. Po 20 minutách by rýže měla být tak akorát. Plamen vypněte a do rizota přimíchejte zbylé dvě lžíce másla a najemno strouhaný parmezán. Nechte dvě minuty dojít a podávejte. Lepší jste nikdy nejedli!
Filet z lososa pečený na rajčatech a pórku
Na 2 porce potřebujete: 400g filet z lososa s kůží, 1 citron, sůl a pepř, 100 g cherry rajčátek, půl pórku, 100 ml bílého vína.
Filet rozdělte na dva a zakapejte ho šťávou z citronu. Rajčátka překrojte napůl, promíchejte je s pórkem pokrájeným na kousky, zeleninu naskládejte do pekáčku, zalijte vínem a dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Rozpalte pánev na silnějším plameni, přidejte kapku oleje, a lososa na něm z obou stran opečte – po třech minutách na každé straně, začněte tak, že lososa položíte kůží dolů. Osmahnutý filet pak už jen položte na zeleninu, která se dělá v pekáčku v troubě, opepřete, osolte, dejte večeři ještě 10 minut na dopečení, a můžete vychutnávat.
Super recept na lososa s fenyklovým zelím najdete i v článku Škola vaření: První díl je tu!.
Tajemný losos pod bramborami a celerem
Na 4 porce potřebujete: 300 g brambor, 150 g celeru, 400g filet z lososa bez kůže, sůl a pepř, 1 citron, 2 vejce, snítku čerstvého kopru, 150 ml smetany ke šlehání.
Brambory a celer oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Zeleninu nechte 10 minut vařit v osolené vodě. Filet z lososa nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zakapejte citronovou šťávou. Polovinou uvařené a scezené zeleniny pokryjte dno pekáčku, na ni rozprostřete kousky lososa, vše zakryjte zbytkem brambor a celeru. Vejce rozšlehejte se šlehačkou, posekaným koprem, solí a pepřem. Směsí pekáček zalijte, a dejte na 30 minut do trouby péct.
Jednu dobrotu z lososa jsme pro vás nafotili krok za krokem už dříve. Chcete ochutnat lososa v záclonce? Recept najdete zde!
A jak si nejlépe vychutnáváte lososa vy? Máte ho raději než české ryby, nebo nedáte dopustit na pstruha a kapra? Máte své tajné tipy na přípravu? Podělte se o ně v diskusi pod článkem!