Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Pokud už vás nebaví štědrovečerní klasika, kapr a bramborový salát, máme pro vás tip. Losos s bylinkovou omáčkou vás nadchne!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Losos
  • 4 podkovy lososa
  • 20 plátků veky
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 200 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 2 ks citronu
Salát
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks lilku
  • 1 ks cukety
  • 1 ks červené cibule
  • 1 kg brambor
  • 1 ks rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
Článek

Postup

01.

Z jednotlivých plátků veky oddělte kůrku tak, aby vám zůstala jen měkká střídka. Tu rozdělte na kousky, přidejte citronovou kůru z půlky citronu, nasekané bylinky, sůl a pepř. Na plotně si rozpusťte máslo, kterým připravenou směs zalijte, a vypracujte pospolitou hmotu. Tu pak rozprostřete na filety lososa.

02.

Vymazaný plech poklaďte plátky citronu, na ně položte filety a dejte péct na 10 až 12 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.

03.

Mezitím si připravte rychlý teplý bramborový salát. Nejprve si na drobnější kostičky nakrájejte papriky, lilek, cuketu a cibuli a opečte je na olivovém oleji. Na dvakrát tak velké kostičky nakrájejte i syrové brambory a opečte je zvlášť. Spařte oloupaná a vyjadřincovaná rajčata a nakrájejte je na drobné kostičky. Vše opatrně smíchejte dohromady, rajčata fungují jako pojidlo. Na závěr salát dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem.

Z lososa můžete připravit i výbornou pomazánku ideální na Silvestrovské chlebíčky.

Související témata:

Načítám