Článek
Postup
01.
Brambory na lokše uvařte ve slupce doměkka. Nechte vychladnout.
02.
Kus krůtího masa překrojte na čtvrtiny. V míse promíchejte papriku, římský kmín, zázvor, větší špetku soli a pepře s olivovým olejem. Marinádu vetřete do masa a přendejte do pekáčku. Podlijte vodou do výšky asi 3 cm. Přidejte rozdrcený česnek a bobkový list. Přiklopte a pečte při 200 °C 90–120 minut. Během pečení párkrát otočte a podle potřeby dolévejte vodu. Po dvou hodinách bude maso krásně měkké a vlákna se od sebe budou lehce oddělovat.
03.
Výpek přeceďte. V kastrůlku rozpusťte máslo. Zaprašte moukou a míchejte jíšku metličkou, dokud nebude hnědá. Zalijte 2 dl výpeku a zvolna vařte 20 minut. Podle potřeby lehce podlijte. Ve výsledku byste však měli získat hustou, silnou omáčku.
04.
Promíchejte ingredience na dip a nechte chvíli v lednici odležet.
05.
Dýni nakrájejte na měsíčky. Promíchejte s trochou oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C pečte doměkka.
06.
Zchladlé brambory oloupejte. Váha by měla být cca 300 g. Nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Smíchejte s moukou a špetkou soli. Rozdělte na 4 části. Každý kousek jeden po druhém vždy krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše a vyválejte na tenkou placku (o průměru asi 20 cm). Důkladně podsypávejte, aby se nepřichytila. Opékejte nasucho na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany. Po upečení lehce potřete ghí. Placky skládejte na sebe.

Lokše buď přehněte, nebo stočte do ruličkyFoto: Martina Lancingerová
07.
Upečené maso natrhejte vidličkami na vlákna. Na každou placku rozprostřete natrhaný salát, pár kousků upečené dýně, avokádo nakrájené na proužky, natrhané maso a přelijte omáčkou. Posypejte najemno pokrájenou jarní cibulkou a buď přehněte nebo stočte do ruličky. Podávejte s dipem.
Jaké další vynikající recepty si připravit z dietního krůtího masa? Natrhejte si například krůtí stehna ovoněná bylinkami anebo si naplňte papriky skvělou krůtí směsí a zapečte v troubě.