Hlavní obsah
3,2
(53)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Lokše nemusíte nutně servírovat v tradičních kombinacích s kachnou a zelím nebo s povidly a mákem. Tyto vynikající bramborové placky se hodí i k zabalení dietního krůtího masa se zeleninou, které příjemně osvěží koriandrový dip.

40 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
Lokše
  • 350 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíce ghí
Trhané krůtí maso
  • 500 g krůtích prsou
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks bobkového listu
Omáčka
  • 15 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 1 hrnek výpeku z masa
Koriandrový dip
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1,5 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky citronové šťávy
Navíc budete potřebovat
  • 1/2 kg dýně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 12 listů římského salátu
  • 1 ks avokáda
  • 2 ks jarní cibulky
Článek

Postup

01.

Brambory na lokše uvařte ve slupce doměkka. Nechte vychladnout.

02.

Kus krůtího masa překrojte na čtvrtiny. V míse promíchejte papriku, římský kmín, zázvor, větší špetku soli a pepře s olivovým olejem. Marinádu vetřete do masa a přendejte do pekáčku. Podlijte vodou do výšky asi 3 cm. Přidejte rozdrcený česnek a bobkový list. Přiklopte a pečte při 200 °C 90–120 minut. Během pečení párkrát otočte a podle potřeby dolévejte vodu. Po dvou hodinách bude maso krásně měkké a vlákna se od sebe budou lehce oddělovat.

03.

Výpek přeceďte. V kastrůlku rozpusťte máslo. Zaprašte moukou a míchejte jíšku metličkou, dokud nebude hnědá. Zalijte 2 dl výpeku a zvolna vařte 20 minut. Podle potřeby lehce podlijte. Ve výsledku byste však měli získat hustou, silnou omáčku.

04.

Promíchejte ingredience na dip a nechte chvíli v lednici odležet.

05.

Dýni nakrájejte na měsíčky. Promíchejte s trochou oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C pečte doměkka.

06.

Zchladlé brambory oloupejte. Váha by měla být cca 300 g. Nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Smíchejte s moukou a špetkou soli. Rozdělte na 4 části. Každý kousek jeden po druhém vždy krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše a vyválejte na tenkou placku (o průměru asi 20 cm). Důkladně podsypávejte, aby se nepřichytila. Opékejte nasucho na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany. Po upečení lehce potřete ghí. Placky skládejte na sebe.

Foto: Martina Lancingerová

Lokše buď přehněte, nebo stočte do ruličkyFoto: Martina Lancingerová

07.

Upečené maso natrhejte vidličkami na vlákna. Na každou placku rozprostřete natrhaný salát, pár kousků upečené dýně, avokádo nakrájené na proužky, natrhané maso a přelijte omáčkou. Posypejte najemno pokrájenou jarní cibulkou a buď přehněte nebo stočte do ruličky. Podávejte s dipem.

Jaké další vynikající recepty si připravit z dietního krůtího masa? Natrhejte si například  krůtí stehna ovoněná bylinkami anebo si naplňte papriky skvělou krůtí směsí a zapečte v troubě.

Související témata:

Načítám