Článek
Postup
01.
Brambory na lokše uvařte ve slupce doměkka. Nechte vychladnout.
02.
Kus krůtího masa překrojte na čtvrtiny. V míse promíchejte papriku, římský kmín, zázvor, větší špetku soli a pepře s olivovým olejem. Marinádu vetřete do masa a přendejte do pekáčku. Podlijte vodou do výšky asi 3 cm. Přidejte rozdrcený česnek a bobkový list. Přiklopte a pečte při 200 °C 90–120 minut. Během pečení párkrát otočte a podle potřeby dolévejte vodu. Po dvou hodinách bude maso krásně měkké a vlákna se od sebe budou lehce oddělovat.
03.
Výpek přeceďte. V kastrůlku rozpusťte máslo. Zaprašte moukou a míchejte jíšku metličkou, dokud nebude hnědá. Zalijte 2 dl výpeku a zvolna vařte 20 minut. Podle potřeby lehce podlijte. Ve výsledku byste však měli získat hustou, silnou omáčku.
04.
Promíchejte ingredience na dip a nechte chvíli v lednici odležet.
05.
Dýni nakrájejte na měsíčky. Promíchejte s trochou oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C pečte doměkka.
06.
Zchladlé brambory oloupejte. Váha by měla být cca 300 g. Nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte. Smíchejte s moukou a špetkou soli. Rozdělte na 4 části. Každý kousek jeden po druhém vždy krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše a vyválejte na tenkou placku (o průměru asi 20 cm). Důkladně podsypávejte, aby se nepřichytila. Opékejte nasucho na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany. Po upečení lehce potřete ghí. Placky skládejte na sebe.
07.
Upečené maso natrhejte vidličkami na vlákna. Na každou placku rozprostřete natrhaný salát, pár kousků upečené dýně, avokádo nakrájené na proužky, natrhané maso a přelijte omáčkou. Posypejte najemno pokrájenou jarní cibulkou a buď přehněte nebo stočte do ruličky. Podávejte s dipem.
Jaké další vynikající recepty si připravit z dietního krůtího masa? Natrhejte si například krůtí stehna ovoněná bylinkami anebo si naplňte papriky skvělou krůtí směsí a zapečte v troubě.