Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Rozválené listové těsto nakrájejte na osm stejně velkých čtverců a poskládejte ho do lodiček podle návodu na fotografii. (Máte rádi výzvy? Vyrobte si domácí listové těsto.)
Tip: Aby se lodičky vydařily, potřebujete přesné čtverce. Vezměte si na pomoc pravítko, odměřte delší stranu vyváleného těsta, délku vydělte čtyřmi a naznačte si na těsto osm čtverců. Zůstane vám úzký pruh těsta, který nevyužijete. Upečte ho také, je to bonus pro kuchaře.
02.
Lodičky naskládejte na plech a dno hustě propíchejte vidličkou. Rozkvedlejte vajíčko s kapkou vody a peroutkou potřete okraje. Okraje ještě můžete ozdobit špetkou hnědého cukru, v průběhu pečení zkaramelizuje a dodá chuť navíc. Pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut, až lodičky krásně vyskočí a zezlátnou.
03.
Mezitím připravte tvarohový krém. Bílou čokoládu rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. V míse prošlehejte tvaroh dohladka, přidejte smetanu a dál šlehejte. Až začne krém houstnout, po lžících zašlehejte i bílou čokoládu. Krém přeložte do cukrářského sáčku a nechte chvíli vychladit v lednici.
Tip: Když koupíte běžnou velikost tvarohu, smetany a čokolády, zůstane vám od každého téměř polovina. Umíchejte krém rovnou z celých balení a podávejte na druhý den jako luxusní verzi domácího přibináčku.
04.
Upečené lodičky nechte úplně vychladnout. Čtyři nejkrásnější jahody odložte na ozdobu a zbytek nakrájejte nadrobno. Na dno taštiček rozetřete kapku jahodové marmelády, přidejte lžíci nakrájených jahod a ozdobte kopečkem vychlazeného krému a polovinou jahody. (Jestli se chcete ukázat, vyřežte z jahod jednoduché růžičky.) Podávejte ihned.
Milujete jahody? Využijte sezonu a udělejte si 12 nejlepších jahodových receptů: je tam bublanina, marmeláda, nepečené řezy i chlebíček bez vážení. Anebo si dejte jahodové knedlíky na mnoho způsobů, případně luxusní jahodovou žemlovku se sněhem.