Článek
Je zvláštní, jak hluboce zafixované máme „ty správné“ jídelní kombinace. Víte, že v Maďarsku se běžně podává rýže jako příloha ke smaženým řízkům? Na Slovensku vám k pečenému masu nikdy nenabídnou špenát a knedlíky a v Belgii se budete marně snažit vytřít hranolky poslední sousto guláše. Loco moco je v podstatě hamburgerová placička s rýží, žampionovou omáčkou a sázeným vejcem, a jakkoliv to zní podivně, je to skvělá sestava.
Postup
01.
Na karbanátky dejte do velké mísy maso a ostatní ingredience a hmotu dobře propracujte rukama. Poté vytvořte čtyři masové placky. Počítejte s tím, že se během opékaní smrsknou: zformujte je spíš větší a nižší. Nechte je chvíli stranou a připravte si suroviny na omáčku.
02.
Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno a očištěné houby na plátky. V míse rozmíchejte vývar, sójovou a worcesterskou omáčku, kečup a škrob. Zároveň dejte vařit rýži, příprava celého jídla bude teď už rychlá.
Video: Znáte, dva způsoby, jak správně uvařit rýži?
03.
Ve větší těžší pánvi rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu. Do pánve vložte připravené masové placky a opečte je z obou stran dozlatova – z každé strany budou potřebovat tak čtyři pět minut podle tloušťky. Opečené odložte na kuchyňský ubrousek.
04.
K výpeku přidejte lžíci másla a nakrájenou cibuli. Zlehka osolte, opepřete a osmažte dosklovata. Poté přidejte houby a také je za občasného míchaní opékejte, až začnou hnědnout. Ještě jednou promíchejte připravený základ na omáčku, aby se rozmíchal škrob, který se usadil vespod, a přilijte do pánve. Krátce povařte do zhoustnutí. Nakonec do omáčky vmíchejte ještě plátek másla a nechte chvíli stranou.
05.
Na čisté pánvi usmažte na másle čtyři hezká volská oka a sestavte jídlo. Doprostřed talíře dejte kopeček vařené rýže a zformujte ji do kruhu. Posaďte na ni masovou placku, přelijte omáčkou a navrch položte připravené volské oko. Posypejte zelenou natí mladé cibulky a ihned podávejte.
Loco moco je nemyslitelné bez sázeného vejce. Je to výtečné, jednoduché a krásné jídlo, s nímž se dá kouzlit. Dejte si nejen tradiční hemenex, ale i indický sýrový toust kejriwal s volským okem nebo dietní burger s volským okem. Anebo vás lákají francouzské galetky se slaninou a volským okem?