Hlavní obsah
3,2
(51)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Leckdo by od havajského národního jídla očekával spoustu exotických ingrediencí. Vlivem kolonizátorů je ale havajským tradičním jídlem hovězí karbanátek s rýží, houbovou omáčkou a sázeným vejcem. Kombinace zní možná trochu zvláštně, ale šťavnaté maso, dobrá rýže a skvělá omáčka se s vejcem snoubí prostě skvěle.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Karbanátky
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Sázená vejce
  • 3 lžíce másla
  • 4 ks vejce
  • 1/4 lžičky soli
Houbová omáčka
  • 50 g másla
  • 3 utřené stroužky česneku
  • 400 g žampionů
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Rýže
  • 2 hrnky dlouhozrnné rýže
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 listy bobkového listu
Článek

Postup

01.

Mleté maso smíchejte s ostatními ingrediencemi kromě oleje, vytvořte v dlaních karbanátky a nechte chvíli odležet. Rýži dejte do hrnce (dva způsoby, jak nejlépe uvařit rýži), přidejte koření, zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechte pozvolna uvařit doměkka. Žampiony nakrájejte na plátky. 

02.

V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a karbanátky na něm osmahněte. Vyjměte je a udržujte v teple, stačí je přiklopit poklicí. Ve výpeku rozpusťte máslo na houbovou omáčku. Přidejte utřený česnek, žampiony a opékejte, dokud žampiony nezačnou měknout. Směs osolte a opepřete. V trošičce vývaru rozmíchejte škrob. Žampiony podlijte zbylým vývarem, přidejte škrobovou kašičku a nechte zhoustnout, podle chuti omáčku okořeňte worcesterem.

03.

Současně s přípravou houbové omáčky v druhé pánvi rozehřejte máslo a do něj rozklepněte jednotlivá vejce. Lehce je osolte. Nechte je smažit, dokud bílky zcela nezatuhnou, žloutky by ale měly zůstat polotekuté. Uvařenou rýži podávejte s karbanátkem, přelitou houbovou omáčkou a se sázeným vejcem navrch. Podle chuti můžete ozdobit nasekanou pažitkou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie17 988,51 kJ
Bílkoviny159,41 g
Tuky257,16 g
Sacharidy334,71 g
Sůl14,57 g
SAFA95,56 g
Vláknina12,77 g
Cukry18,47 g

Načítám