Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Listové těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, případně na ploše podsypané hladkou moukou, na asi 3 mm silný plát.
02.
Z těsta vykrojte dvě placky do malých nízkých formiček o průměru asi 9 cm (případně zdvojnásobte množství surovin a připravte jeden velký koláč o průměru 24–26 cm). Těsto na krajích urovnejte a ořízněte. Dno propíchejte vidličkou, aby mohla ucházet pára, a na těsto položte pečicí papír. Zasypte jakýmikoli luštěninami a asi 20 minut pečte dokřupava. Luštěniny fungují jako závaží, aby se těsto nenafoukávalo. Upečené luštěniny můžete schovat na další pečení listového nebo křehkého těsta.
03.
Mezitím vypeckujte nektarinky a nakrájejte je na tenké plátky. Připravte si bylinky – hodí se čerstvý tymián, meduňka, aloisie nebo ananasová šalvěj.
04.
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Víno přiveďte k varu, podle chuti ho oslaďte a nechte chvíli svařit. Pak odstavte z plotny, vmíchejte želatinu a nechte ji rozpustit.
05.
Z upečených listových krust sejměte luštěniny a pečicí papír. Rozdělte do nich nektarinky, připravené bylinky a zalijte chladnoucím vinným želé. Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat.
Určitě zkuste také pravé americké palačinky nebo bábovku s jablky, ořechy a skořicí.