Hlavní obsah
3,0
(43)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Začátek školního roku hlásá, že broskve a nektarinky jsou v plné polní. Dopřejte si chuť šťavnatých čerstvých nektarinek i v koláči: tentokrát trochu netradičně, jen s jednoduchým želé z bílého či růžového vína.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Koláč (2 formy viz foto)
  • 150 g listového těsta
  • 1 ks nektarinek
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce meduňky
  • 1 kg suchými luštěninami na pečení
Želé
  • 200 ml bílého vína
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 plátky želatiny
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Listové těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, případně na ploše podsypané hladkou moukou, na asi 3 mm silný plát. 

02.

Z těsta vykrojte dvě placky do malých nízkých formiček o průměru asi 9 cm (případně zdvojnásobte množství surovin a připravte jeden velký koláč o průměru 24–26 cm). Těsto na krajích urovnejte a ořízněte. Dno propíchejte vidličkou, aby mohla ucházet pára, a na těsto položte pečicí papír. Zasypte jakýmikoli luštěninami a asi 20 minut pečte dokřupava. Luštěniny fungují jako závaží, aby se těsto nenafoukávalo. Upečené luštěniny můžete schovat na další pečení listového nebo křehkého těsta.

03.

Mezitím vypeckujte nektarinky a nakrájejte je na tenké plátky. Připravte si bylinky – hodí se čerstvý tymián, meduňka, aloisie nebo ananasová šalvěj. 

04.

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Víno přiveďte k varu, podle chuti ho oslaďte a nechte chvíli svařit. Pak odstavte z plotny, vmíchejte želatinu a nechte ji rozpustit.

05.

Z upečených listových krust sejměte luštěniny a pečicí papír. Rozdělte do nich nektarinky, připravené bylinky a zalijte chladnoucím vinným želé. Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie17 995,56 kJ
Bílkoviny252,92 g
Tuky43 g
Sacharidy715,18 g
Sůl2,53 g
SAFA21,9 g
Vláknina153,5 g
Cukry98,73 g

Načítám