Hlavní obsah
3,3
(83)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Svěží kombinaci limetky a kokosu doslaďte jen kondenzovaným mlékem a upečte si originální bábovku z několika málo surovin. Báječně jí sluší lehká krémová poleva z žervé a limetkové šťávy!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 125 g másla
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 4 ks vejce
  • 2 ks limetky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 40 g kokosu
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce rumu
Na polevu (lze vynechat)
  • 100 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g cukru moučka
  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 1 g zeleného potravinářského barviva
Článek

Postup

01.

Hodně změklé máslo utřete s vajíčky a postupně zašlehejte slazené kondenzované mléko, mouku, prášek do pečiva, sůl, kokos, rum a šťávu i kůru ze dvou limetek. Z kůry ostrouhejte jen její zelenou část, bílá je hořká.

02.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané bábovkové formy (nebo těsto upečte jako řezy na plechu) a pečte při 180 °C asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

03.

Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem a limetkovou šťávou. Podle hustoty sýru zřeďte další limetou nebo naopak přidejte cukr a pokud chcete, obarvěte zelenou potravinářskou barvou. Nejlépe se pracuje s těmi gelovými, kterých navíc stačí jen na špičku párátka.

04.

Polevu nalijte nebo rozetřete na bábovku a máte hotovo! Pokud chcete klasickou pevnou polevu (tato nezatuhne), udělejte klasickou polevu z moučkového cukru, jen místo citronu dejte limetu.

Tip: Pro milovníky mojita  do těsta nebo polevy přidejte i najemno nasekanou čerstvou mátu.

Načítám