Článek
Postup
01.
Hodně změklé máslo utřete s vajíčky a postupně zašlehejte slazené kondenzované mléko, mouku, prášek do pečiva, sůl, kokos, rum a šťávu i kůru ze dvou limetek. Z kůry ostrouhejte jen její zelenou část, bílá je hořká.
02.
Těsto rozetřete do vymazané a vysypané bábovkové formy (nebo těsto upečte jako řezy na plechu) a pečte při 180 °C asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta suchá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a vyklopte.
03.
Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem a limetkovou šťávou. Podle hustoty sýru zřeďte další limetou nebo naopak přidejte cukr a pokud chcete, obarvěte zelenou potravinářskou barvou. Nejlépe se pracuje s těmi gelovými, kterých navíc stačí jen na špičku párátka.
04.
Polevu nalijte nebo rozetřete na bábovku a máte hotovo! Pokud chcete klasickou pevnou polevu (tato nezatuhne), udělejte klasickou polevu z moučkového cukru, jen místo citronu dejte limetu.
Tip: Pro milovníky mojita do těsta nebo polevy přidejte i najemno nasekanou čerstvou mátu.
Limetka se hodí místo citronu i do tohoto snadného dezertu z 5 surovin, citronového cheesecaku nebo božských křehkých řezů s tymiánem.