Hlavní obsah
3,0
(131)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Mák ve slaném jídle možná může překvapit, ale v indické kuchyni se používá poměrně často. Zkuste sehnat (na internetu nebo přímo u pěstitelů) bílý mák, který je mnohem jemnější, ale přesto omáčce dodá chuť, hustotu i živiny. V kombinaci s lilkem a výrazným kořením je skvělý!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Lilkové kari
  • 3 lžíce bílého máku
  • 1/2 lžičky pískavice řeckého sena
  • 1 kg lilku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžička celé černé hořčice
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 ks limetky
Jogurtové placky naan
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce máku
  • 1 ks másla
Článek

Postup

01.

Malé pevné lilky stačí pokrájet na kostky, větší ještě posypejte solí, nechte 20 minut vypotit a poté osušte papírovou utěrkou, abyste je zbavili hořkosti. Bílý mák má mnohem jemnější chuť než ten modrý a omáčce dodá hustotu, ale pokud ho neseženete, nic se neděje. Stejně tak u pískavice. Ta se prodává u specialistů na koření a v orientálních potravinách a hodně se používá v gruzínské kuchyni.

02.

Ve velké pánvi nebo v nepřilnavém hrnci asi půl minuty nasucho opékejte mák s pískavicí, poté zalijte trochou vody a pár minut povařte, aby suroviny změkly. Přesuňte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu, podle potřeby přidejte vodu.

03.

Ve stejné pánvi pak nechte na oleji zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte lilky a hořčičné semínko a asi 10 minut restujte. Vmíchejte nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, chilli dle chuti, koření (nebo 2 lžičky kari), lžičku soli a 2 hrnky vody a pod pokličkou vařte doměkka. Vmíchejte makovou pastu a ještě chvilku prohřejte.

04.

Dochuťte cukrem a limetkovou šťávou a podávejte posypané čerstvým koriandrem. Jako příloha se hodí rýže basmati nebo domácí naan.

05.

Chléb naan připravíte jednoduchým smícháním řeckého či smetanového (s obyčejným by bylo těsto příliš řídké) jogurtu s moukou, kypřicím práškem a solí na pevné těsto, nejlépe se pracuje rukama.

06.

Těsto rozdělte na 8 kuliček, každou zlehka obalte v celém máku a na pomoučené ploše rozválejte na 3 až 5 mm tlustou placku. Pečte ji nasucho z obou stran na dost rozpálené pánvi, až se objeví bublinky. Po upečení potírejte máslem (ještě lepší je s přidáním prolisovaného česneku) a uchovávejte v teple, než připravíte zbylé placky.

Foto: Eva Malúšová

Mák chutná nejen v dezertech!Foto: Eva Malúšová

Tip

Pokud jídlo servírujete veganům, místo jogurtových placek připravte naan jen z mouky, oleje, soli a vody.

Z lilků uvaříte (respektive spíše upečete) i božskou pomazánku baba ganuš, lilkový kaviár a samozřejmě řeckou musaku.

Načítám