Hlavní obsah
2,9
(181)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Imam bayildi, jak se této lilkové delikatese říká na Blízkém východě, znamená v překladu duchovní omdlel. Asi z toho, jak byla dobrá. V Rusku se jí zase říká lilkový kaviár, což také sedí. Z pořádné hromady letní zeleniny získáte čalamádu s koncentrovanou chutí, která se hodí k masům, na topinky i k sýrům.

20 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 skleniček
  • 1,5 kg lilku
  • 1 kg rajčat
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 kg cibule
  • 1 palice česneku
  • 1 špetka chilli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 dl oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
Článek

Postup

01.

Omyté lilky pokrájejte na asi 2,5 cm kostky, prosolte a nechte alespoň půl hodiny vypotit. Zbavíte je tak případné hořkosti a při opékání nenasáknou moc oleje.

02.

Mezitím si na podobně velké kostky pokrájejte rajčata (fajnšmekři je mohou oloupat, návod najdete v receptu na zavařené lečo), cibuli nadrobno a česnek nasekejte.

03.

Když baklažán pustí šťávu, osušte ho v čisté utěrce. Na opravdu poctivé vrstvě olivového nebo slunečnicového oleje nechte ve velké pánvi zesklovatět cibuli, přidejte lilky a ze všech stran je opečte.

04.

Vmíchejte česnek a rajčata, podle chuti přidejte i čerstvé či sušené chilli, hojně osolte a za občasného míchání vařte bez pokličky asi hodinu doměkka.

05.

Na závěr směs dochuťte solí, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, jablečným octem a pokud chcete i mletou paprikou. Výborná je ta uzená, která směsi dodá lehce kouřovou příchuť. Přidat můžete i nasekané bylinky: koriandr, petržel, tymián nebo kopr.

06.

Směs pak ihned rozdělte do vroucí vodou vypláchnutých skleniček, pevně zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte tak do druhého dne vychladnout. Čalamáda bude nejlepší, když se ještě aspoň týden odleží.

07.

Pro větší trvanlivost můžete skleničky ještě zavařit. Jinak vám vydrží s přehledem několik měsíců, obzvláště, pokud nebudete šetřit olejem, chilli a solí. Podávejte jen tak na chlebu, s grilovaným masem, k sýrům nebo pečeným bramborám.

Milujete chuť pečených lilků, ale něco vám tu chybí? Přidejte papriky a vše připravte v troubě, vznikne vám domácí ajvar! Bez nich pak výborný baba ganuš.

Načítám