Článek
Klasické chili con carne (v doslovném překladu „chilli s masem“) se dělá hlavně z hovězího a leckdo v něm nepohrdne ani kouskem dobré klobásy. My jsme na to tentokrát šli jednodušeji a o něco levněji – vystačili jsme si s kuřecím masem. Pokud vám ale v lednici přebývá kousek slaniny, nebojte se ji do receptu přidat.
Kuřecí chilli
Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, olivový olej, 500 g kuřecích stehenních řízků bez kosti, sůl, 2–3 stroužky česneku, 2 rovné lžičky římského kmínu, 2 rovné lžičky uzené papriky, podle chuti sušené chilli vločky, 1 silnostěnnou červenou papriku, plechovku (400 g) sterilovaných rajčat
K podávání připravte: 1 limetku, ½ avokáda, tortilly a případně i čerstvý koriandr
Postup: Cibuli nakrájejte na proužky a osmahněte na olivovém oleji. Vložte na kousky pokrájené kuřecí maso a sůl a orestujte dohněda. Přidejte prolisovaný česnek, římský kmín, uzenou papriku a chilli. Promíchejte a nechte rozvonět. Červenou papriku nakrájejte na kousky velikosti sousta a hoďte k masu. Vmíchejte plechovku krájených rajčat a přiveďte k varu. Nechte pozvolna vařit doměkka, trvá to asi 20 minut. Podávejte se čtvrtinou limetky, měsíčky avokáda a tortillami. Pokud máte čerstvý koriandr, nezapomeňte voňavý pokrm posypat i jím.
Máte rádi hodně ostrá jídla, nebo chilli spíš šetříte?