Článek
Kapusta, mleté maso a (ne)obyčejné palačinky. To jsou hlavní hvězdy našeho dnešního vaření. A co že z nich připravíme? Pochutnejte si spolu s námi!
Kapustové placičky se salátem
Potřebujete: půl hlávky listové kapusty, 3 lžíce mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 4 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce strouhanky, 400 g brambor, 1 papriku, 1 červenou cibuli, svazek ředkviček, 100 g bílého jogurtu, sůl a pepř.
Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na tenká čtvrt kolečka a nechte je v osolené vodě vařit 10 minut. Pak je sceďte, nechte zchladnout a smíchejte je s kousky papriky, cibule a ředkviček. Spojte s jogurtem a můžete se vrhnout na placičky!
Kapustu uvařte v osolené vodě (asi 10 minut), sceďte ji a spolu s mlékem rozmixujte. Pak do kaše přidejte prolisovaný česnek, mouku, strouhanku, vejce a tvořte z těsta placičky. Kdo chce, může nahradit mouku strouhanou bramborou. Placičky smažte na rozpáleném oleji a podávejte spolu se salátem.
Zapečené palačinky se sýrem
Potřebujete:400 g mletého masa (mix hovězí + vepřové), 2 cibule, plechovku nakrájených loupaných rajčat, sůl a pepř, rozmarýn, 100 g tvrdého sýru vcelku, hrst cherry rajčátek. Na palačinky: 150 g hladké mouky, 300 ml mléka, špetku soli, 2 vejce.
Postup: Cibule nakrájejte nahrubo a na oleji je nechte osmahnout. Když je průhledná, přidejte do základu maso a rozmarýn. Nechte kousky masa opéct, pak až do hrnce přidejte loupaná rajčata, sůl a pepř. Mezitím vedle v misce rozšlehejte mléko s vejci, předejte sůl a mouku, a připravte tak těsto na palačinky. Ty na oleji (či másle) postupně smažte, plňte je masovou směsí a skládejte vedle sebe do pekáčku. Poté palačinky zasypte nahrubo strouhaným sýrem, poklaďte přepůlenými cherry rajčátky a nechte v troubě při 180 stupních Celsia asi 10 minut rozpéct.
Špízy z mletého masa s fenyklem
Potřebujete:1 fenykl, 6 brambor, 150 g anglické slaniny vcelku, 150 g mletého hovězího masa (či mixu vepřového a hovězího), 2 cibule, 4 lžíce strouhanky, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, rozmarýn, 1 citron, hrst žampionů, 1 papriku.
Postup: Brambory omyjte a nakrájejte podélně na osminky. Fenykl rozdělte na půlměsíčky. Pekáček vytřete olejem, naskládejte do něj brambory i fenykl, promíchejte vše se solí, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Do pekáčku nezapomeňte přidat dvě snítky rozmarýnu pro vůni a je to – pekáček může putovat do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia.
Poté v míse smíchejte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, strouhanku, sůl a pepř. Z hmoty tvořte kuličky o průměru 2–3 cm, které budete napichovat na špíz. Na špejli pak dle fantazie střídejte kuličky, papriky, plátky cibule, žampiony a silnější kousky slaniny. Po 15 minutách pečení brambor přidejte na vrch do pekáčku připravené špízy a nechte je v troubě společně dodělat, asi 35–40 minut.
A jaké večeře, které vám nevytunelují peněženku, máte doma nejraději vy?