Článek
Možná i vy máte doma spoustu kousků zeleniny a přemýšlíte, co s ní. Jedna možnost je samozřejmě salát, ale ne vždy má člověk chuť jen na studené jídlo. Co takhle z ní udělat jednoduché lasagne? Kromě bešamelu (jak na něj, najdete v článku Milujete omáčky? Naučte se bešamel! Základ nejen pro koprovku) nemusíte připravovat žádné složité omáčky, a tak ani nádobí moc nezašpiníte.
Zeleninové lasagne
Na 4 porce potřebujete: 1 papriku, 8 lžic krájených sterilovaných rajčat, čerstvou bazalku, ½ cukety, 50 g másla, 1 lžíci hladké mouky, 150–200 ml mléka, muškátový oříšek, olivový olej, 1 kelímek sýru cottage, asi 10 plátků lasagní, sůl a pepř, 1 mozzarellu
Postup: Papriku nakrájejte na kousky. Rajčata pokrájejte a smíchejte s nasekanou bazalkou. Cuketu pokrájejte na tenká kolečka. Z másla a mouky usmažte světlou jíšku. Postupně do ní vmíchávejte mléko, až vznikne hladký bešamel. Dochuťte muškátovým oříškem. Zapékací misky vytřete trochou olivového oleje.
Zkusíte i další těstovinové pochoutky?
Troubu zapněte na 180 °C. Na dno dejte lžíci bešamelu, aby se spodní těstovina lépe přizpůsobila dnu a nebyla vypečená a tvrdá. Pak vrstvěte plátek těstoviny, papriky, ochucená rajčata, sůl a pepř, bešamel, těstovinu, sýr cottage, kolečka cukety, sůl a pepř, bešamel, těstovinu. Navrch rozdělte poslední zbytek bešamelu a povrch pokryjte mozzarellou natrhanou na kousky. Vložte do trouby a podle toho, jestli pečete 4 malé misky nebo jednu velkou, pečte asi 30–40 minut dozlatova.
Zeleninu použijte podle svých zásob, do jedné vrstvy můžete přidat i na plátky nakrájené žampiony.
Zaujal vás recept? Jaké náplně do lasagní jsou oblíbené u vás doma?