Článek
Cuketa je v kuchyni velmi chutným pomocníkem. Dokáže hrát hlavní (i vedlejší) roli ve spoustě pokrmech. Mezi oblíbené patří například cuketové placičky nebo plněné cukety. Méně obvyklá je cuketa ve sladkém podání, i když své obdivovatele rozhodně má. My si dnes ukážeme recept na skvělou cuketovou polévku s krutony ovoněnými česnekem a rozmarýnem. Je skvělá!
Cuketová polévka s krutony
Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cuketu, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, hrstku čerstvé petržele, 2 lžičky sušeného tymiánu, ¾ l zeleninového vývaru nebo vody, 4 plátky tmavého chleba, 1 snítku rozmarýnu, olivový olej, sůl, pepř, parmezán a petržel na ozdobu
Postup: Nakrájejte cibuli a osmahněte ji na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidejte na kousky pokrájené 2 stroužky česneku a nechte zavonět. Poté přidejte opláchnutou a na kostky pokrájenou cuketu (i se slupkou). Osolte, opepřete, přidejte tymián a petržel a chvilku restujte. Podlijte vývarem nebo vodou, přikryjte a vařte asi 15 minut do změknutí. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, dochuťte solí a pepřem.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte zbývající 2 celé stroužky česneku. Nechte provonět, ale dejte pozor, ať vám nezhnědne. Česnek vyndejte a přidejte na kostky nakrájený chléb a otrhanou snítku rozmarýnu. Za neustálého míchání opražte chléb dokřupava.
Cuketovou polévku podávejte s krutony, nastrouhaným parmezánem a čerstvou petrželkou.
Tip: Polévku můžete ozdobit také osmahnutými plátky cukety. Stačí na troše oleje opéct tenké proužky cukety dozlatova.
CUKETY NENÍ NIKDY DOST
Vyzkoušejte polévky, které vás zahřejí! Co třeba polévku z červené čočky nebo dýňovo-květákovou se zázvorem?
Jaké recepty z cukety máte nejraději vy?