Článek
Postup
01.
Řepa je nejlepší čerstvá i s natí, ale pro rychloverzi můžete použít i sterilovanou, v zimě zase tu klasickou. Oloupanou řepu každopádně nastrouhejte nahrubo nebo nasekejte v mixéru a přidejte jen tolik vývaru, aby byla ponořená. Osolte a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Nechte vychladnout.
02.
Okurku pokrájejte na kostičky, vejce uvařte na tvrdo.
03.
K řepě přidejte okurky a podmáslí. Osolte, opepřete a dochuťte trochou citronové šťávy a případně cukru. Dát můžete i stroužek prolisovaného česneku.
04.
Před podáváním nechte polévku alespoň hodinu v chladu odležet, krásně se tak zvýrazní chuť i barva. Na talíři obložte vejci, tenkými plátky ředkviček, kysanou smetanou a čerstvým koprem, pažitkou nebo jarní cibulkou.
Tip: Řepy můžete vařit i vcelku nebo upéct a nastrouhat až po vychladnutí, jen to trvá déle. Polévka pak bude hustší, protože se nepřidává voda. Ve světě se vedle podmáslí a smetany používá i kefír nebo smetanový jogurt, takže základ můžete libovolně obměňovat. Pro pikantnější chuť se dává i cibulka a kyselé okurky.
Jestli se v létě odmítáte ke sporáku byť jen přiblížit, bude se vám hodit recept na cizrnový salát s mangem, článek s tipy na skvělé domácí obědy do krabičky nebo 3 saláty, po kterých nebudete mít hlad.