Hlavní obsah
3,5
(97)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Dršťkovku a zelňačku si nechte na zimu, v létě vám udělá dobře spíše studená polévka. Já jsem nadšená z polské polévky chlodnik z červené řepy, podmáslí a zakysané smetany. Díky vajíčkům vás i dobře zasytí, a přitom neodrovná na zbytek dne. O její božské barvě ani nemluvě! A pozor, chutnala i odpůrcům studených polévek!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Polévka
  • 500 g červené řepy
  • 1 ks salátové okurky
  • 750 ml podmáslí
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 l hovězího vývaru
K podávání
  • 6 ks vejce
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Řepa je nejlepší čerstvá i s natí, ale pro rychloverzi můžete použít i sterilovanou, v zimě zase tu klasickou. Oloupanou řepu každopádně nastrouhejte nahrubo nebo nasekejte v mixéru a přidejte jen tolik vývaru, aby byla ponořená. Osolte a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Nechte vychladnout.

02.

Okurku pokrájejte na kostičky, vejce uvařte na tvrdo.

03.

K řepě přidejte okurky a podmáslí. Osolte, opepřete a dochuťte trochou citronové šťávy a případně cukru. Dát můžete i stroužek prolisovaného česneku.

04.

Před podáváním nechte polévku alespoň hodinu v chladu odležet, krásně se tak zvýrazní chuť i barva. Na talíři obložte vejci, tenkými plátky ředkviček, kysanou smetanou a čerstvým koprem, pažitkou nebo jarní cibulkou.

Tip: Řepy můžete vařit i vcelku nebo upéct a nastrouhat až po vychladnutí, jen to trvá déle. Polévka pak bude hustší, protože se nepřidává voda. Ve světě se vedle podmáslí a smetany používá i kefír nebo smetanový jogurt, takže základ můžete libovolně obměňovat. Pro pikantnější chuť se dává i cibulka a kyselé okurky.

Jestli se v létě odmítáte ke sporáku byť jen přiblížit, bude se vám hodit recept na cizrnový salát s mangem, článek s tipy na skvělé domácí obědy do krabičky nebo 3 saláty, po kterých nebudete mít hlad.

Načítám