Článek
Postup
01.
Hrách předem namočte na 4 hodiny do vody, aby nabobtnal, tím si značně zkrátíte dobu vaření a ušetříte tak čas i peníze za energii. Použít můžete i celý zelený hrách, ten ovšem namočte už den předem.
02.
Klobásu nakrájejte na co nejtenčí kolečka a nechte je pomalu v hrnci, ve kterém chcete polévku vařit, vyškvařit. Když jsou kolečka hezky opečená, děrovanou lžící je vyndejte stranou (a vlastním tělem chraňte před těmi, kdo chtějí ujídat). Klobásu můžete vynechat a zeleninu opéct na sádle, ale uzenina polévku hezky ovoní.
03.
Na vyškvařeném tuku (pokud by ho bylo málo, přidejte trochu sádla) 10 minut dozlatova opékejte kostičky cibule a půlkolečka mrkve. Poté vmíchejte nasekaný česnek a uzenou papriku, nechte jen pár vteřin rozvonět a zalijte 800 ml vody nebo vývaru. Přidejte bobkový list a scezený hrách, osolte a pod poklicí povařte doměkka.
04.
Vyhoďte bobkové listy a tyčovým mixérem rozmixujte doměkka. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a majoránkou, do hrnce vraťte opečenou klobásu, ještě chvilku prohřejte a můžete podávat.
Napadají vás další skromná, ale výživná jídla? U nás to jsou třeba strapačky neboli halušky se zelím, čočka na kyselo nebo třeba chlebová polévka.
Vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky • Perníčky • Linecké cukroví • Pracny • Rumové kuličky • Vosí hnízda • Rafaelo kuličky • Kokosky • Další vánoční cukroví