Hlavní obsah
3,5
(21)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Možná už jste zaznamenali iniciativu Skromné jídlo, která se snaží poukázat na drsnou realitu mnoha rodin, které musí počítat, jaké potraviny si pro sebe a své děti ještě mohou dovolit. A dnešní krémová hrachovka s mnoha obměnami je jedním takovým receptem!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 250 ml půleného žlutého hrachu
  • 1/2 nožky pikantní klobásy
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Hrách předem namočte na 4 hodiny do vody, aby nabobtnal, tím si značně zkrátíte dobu vaření a ušetříte tak čas i peníze za energii. Použít můžete i celý zelený hrách, ten ovšem namočte už den předem.

02.

Klobásu nakrájejte na co nejtenčí kolečka a nechte je pomalu v hrnci, ve kterém chcete polévku vařit, vyškvařit. Když jsou kolečka hezky opečená, děrovanou lžící je vyndejte stranou (a vlastním tělem chraňte před těmi, kdo chtějí ujídat). Klobásu můžete vynechat a zeleninu opéct na sádle, ale uzenina polévku hezky ovoní.

03.

Na vyškvařeném tuku (pokud by ho bylo málo, přidejte trochu sádla) 10 minut dozlatova opékejte kostičky cibule a půlkolečka mrkve. Poté vmíchejte nasekaný česnek a uzenou papriku, nechte jen pár vteřin rozvonět a zalijte 800 ml vody nebo vývaru. Přidejte bobkový list a scezený hrách, osolte a pod poklicí povařte doměkka.

Foto: Kateřina Harudová

Podle chuti a stavu lednice polévku doplňte čerstvými bylinkami, chilli, opečenou mrkví nebo třeba smetanouFoto: Kateřina Harudová

04.

Vyhoďte bobkové listy a tyčovým mixérem rozmixujte doměkka. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a majoránkou, do hrnce vraťte opečenou klobásu, ještě chvilku prohřejte a můžete podávat.

Napadají vás další skromná, ale výživná jídla? U nás to jsou třeba strapačky neboli halušky se zelím, čočka na kyselo nebo třeba chlebová polévka.

Načítám