Článek
Domácí zmrzlina je skvělá právě proto, že přesně víte, co jste do ní dali. Můžete si ji (ne)osladit, jak je libo, použít své oblíbené příchutě… A s následujícími recepty to hravě zvládnete i bez zmrzlinovače – jen s využitím mixéru. Jahodová, banánová, borůvková, čokoládová, ovocná, tvarohová, arašídová, jogurtová, lámaná, kávová… Inspirujte se a vytvářejte si vlastní varianty, hotové jsou za pár minut. A jestli nemáte tvořítka na nanuky, klidně zmrzlinový krém zamrazte v misce či v krabičce. Anebo si udělejte jednoduché nanuky bez formiček.
7× recept na domácí ledové osvěžení

Jahodová, banánová, borůvková, čokoládová, ovocná, tvarohová, arašídová… Dále v galerii najdete 7 úplně jednoduchých receptů na domácí nanuky a zmrzliny. Jsou mezi nimi varianty bez cukru i bez smetany, tvarohové i veganské, stejně jako dietní ovocné osvěžení. Uplatníte ovoce ze zahrádky i z lesa a přidat lze také mátu

1. LEDOVÝ POMERANČ: Jestli je něco opravdu osvěžující, pak to je mražená šťáva z citrusů – ideálně i s dření. Použijte kvalitní džus nebo si ovoce odšťavněte sami. Vyzrálé plody není třeba ani doslazovat. Příprava je velmi snadná: Džus nebo šťávu nalijte do tvořítek na nanuky a nechejte zmrznout. Pro obohacení chuti i vzhledu do nich můžete nakrájet kolečka citronu či limety

2. OVOCNÝ NANUK SKORO BEZ KALORIÍ: Držíte právě dietu nebo se snažíte během léta nepřibrat? Vyrobte si osvěžující dobrotu. Jako základ použijte vodu, sodu či lehký zelený čaj s citronem. Do něj nakrájejte ovoce a vložte do tvořítek na nanuky. Pokud použijete ovoce ze zahrádky, máte nanuky skoro zadarmo! A přidat můžete i mátu

3. TVAROHOVÝ NANUK S BORŮVKAMI. Tahle zmrzlina se v mrazáku dlouho neohřeje. Na přípravu potřebujete mixér a kromě borůvek ještě tvaroh a trochu slazeného kondenzovaného mléka. Přesný poměr tří surovin si namíchejte podle chuti, my jsme dali na 250 g borůvek jednu vaničku měkkého tvarohu a dvě lžíce kondenzovaného mléka. Dobře rozmixujte. Naprosto stejně můžete zpracovat i třešně, jahody nebo maliny

4. OVOCNÁ ZMRZLINOVÁ SRDÍČKA: Domácí zmrzlině můžete dát i různé tvary – třeba srdíčka. Budou krásně vypadat jako ozdoba letního ovocného salátu. Základem je mrazená směs lesního ovoce, kterou stačí přisladit trochou tmavého cukru nebo medu. Zmrzlinová srdce skvěle poslouží také při výrobě mléčného koktejlu třeba na dětské oslavě

5. ZDRAVÁ BANÁNOVÁ ZMRZLINA: Máte rádi čokoládovou? Budou vám na ni stačit jen zralé banány a kvalitní kakaový prášek. Banány nakrájejte na kolečka a předem zamrazte, výsledek bude krémovější. Jestli nechcete zmrzlinu doslazovat, použijte hodně zralé banány. Na případné přislazení vezměte med nebo kondenzované mléko. Na jeden mrazený banán dejte asi dvě lžíce kvalitního kakaového prášku a v mixéru zpracujte na hladkou kaši. Místo tvořítek lze využít skleněnou nádobu s víkem. Nechte v ní směs zmrznout a pak, až lehce povolí, z ní můžete dělat kopečky

6. JAHODOVÉ NANUKY S TVAROHEM A SMETANOU. Tahle zmrzlina bude krásně krémová, když ji vyrobíte z již zmrazeného ovoce (např. jahod nebo lesní směsi). Zmrzlinu ze zmrazeného ovoce lze konzumovat ihned po rozmixování, a pokud ji dáte zamrazit, nebudou v ní hrudky, ale zůstane vláčná. Jak na to? Ke zmrazenému ovoci přidejte do mixéru tekutější suroviny, aby vznikla jemná a hustá kaše. V tomto případě jsme na 300 g mrazeného ovoce přidali vaničku tvarohu a asi 100 ml kysané smetany.

7. BANÁNOVÁ ZMRZLINA S ČOKOLÁDOU A ARAŠÍDY: Banán je na výrobu domácí zmrzliny skvělá surovina, proto nabízíme ještě jednu variantu. Nechte zmrznout nakrájený banán a rozmixujte ho. Poté do něj nastrouhejte hořkou čokoládu, přisypejte nepražené a nesolené arašídy, promíchejte a dejte znovu zmrznout, pokud je třeba. Směs těchto tří ingrediencí je výborná! Z banánů, čokolády a arašídů můžete udělat nanuky, ale krém klidně nalijte do misky a po zamrazení z něj tvarujte kopečky
Tipy, jak ozvláštnit domácí zmrzlinu
ČOKOLÁDA: Nanuky můžete po vyndání z mrazáku polít rozpuštěnou čokoládou. Nesmí být úplně horká, aby zmrzlinu nerozpustila, ale musí být stále tekutá. Čokoládu lze zlehka naředit smetanou – trochu se ochladí a bude dostatečně tekutá na potažení nanuku tenkou křupavou vrstvou.
KOŘENÍ A BYLINKY: Nebojte se experimentovat. Přidejte vanilku, špetku skořice, citronovou, limetkovou nebo pomerančovou kůru, s ovocem lze rozmixovat i mátu, meduňku, tymián nebo levanduli. Odvážnější mohou přidat i rozmarýn nebo bazalku. Zmrzlinu lze dochutit nejen alkoholem, ale i přírodními extrakty (třeba mandlovým), balzamikem či olivovým olejem.
OŘECHY: Chcete-li ořechovou zmrzlinu dokonale hladkou a opravdu co nejvíc ořechovou, můžete si pořídit ořechovou pastu určenou přímo k výrobě zmrzlinových krémů.
A 3 jednoduché recepty navíc:

Nečekaně krémové! Zdravé a dietní nanuky jen ze 3 surovin (ale stačí vám i jedna)