Hlavní obsah
3,4
(96)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Snad každou ženu potěšíte květinou. A co teprve, když je ta květina zakomponovaná v kousku lahodného dortu! Upečte si voňavý levandulový cheesecake. Křupavý sušenkový korpus, bylinkou ovoněný krém a lahodná smetanová glazura ještě žádnou květinku neurazily...

20 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 250 g sušenky
  • 90 g másla
Krém
  • 750 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g cukru krupice
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1,5 lžíce levandule
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového aromatu
  • 1/4 lžičky soli
  • potravinářské barvivo
Glazura
  • 180 g zakysané smetany
  • 30 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Použila jsem karamelové sušenky, ale můžete udělat i kakaový korpus nebo upéct korpus na cheesecake z mouky.

Foto: Eva Malúšová

Nic dalšího potřebovat nebudeteFoto: Eva Malúšová

02.

Smetanu s levandulí asi deset minut povařte a nechte louhovat, než si připravíte zbytek. Smetanu můžete obarvit kapkou fialového nebo červeného a modrého potravinářského barviva.

Foto: Eva Malúšová

Levanduli nechte vylouhovat ve smetaně a pak ji obarvěte kapkou barvivaFoto: Eva Malúšová

03.

Sušenky rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem, pečlivě natlačte do máslem vymazané formy s odnímatelným okrajem a na chvíli odložte do lednice.

Foto: Eva Malúšová

Zatímco se levandule louhuje, připravte si jednoduchý korpus ze sušenek a máslaFoto: Eva Malúšová

04.

Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem, solí, vanilkou a jedno po druhém zapracujte vajíčka. Krém není příliš sladký, takže cukru klidně přidejte.

Foto: Eva Malúšová

Prošlehejte ingredience na krémFoto: Eva Malúšová

05.

K sýrové směsi sceďte přes sítko levandulovou smetanu, prošlehejte a vlijte na korpus. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dortík pečte asi 80 minut při 175 °C, až zpevní i střed.

Foto: Eva Malúšová

Do sýrové směsi nakonec vmíchejte ovoněnou smetanu a náplň vlijte na korpusFoto: Eva Malúšová

06.

Mezitím prošlehejte kysanou smetanu s cukrem na glazuru. Koláč nechte po vytažení z trouby asi pět minut vychladnout a poté ho potřete glazurou. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C a cheesecake pečte dalších 10 minut.

Foto: Eva Malúšová

Glazura z kysané smetany se jen krátce zapeče při vysoké teplotěFoto: Eva Malúšová

07.

Hotový moučník nechte úplně vychladnout a poté krájejte nožem namočeným do horké vody.

Foto: Eva Malúšová

Lahodný levandulový cheesecake potěší nejen milovnice Provence!Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Muže prý fialová barva lehce irituje, ale v této podobě udělali naši kolegové nadšeně výjimku...Foto: Eva Malúšová

Tip: Jestli pospícháte, upečte cheesecake jako muffiny – pečení i chladnutí trvá mnohem kratší dobu a minidortíky vypadají roztomile i na party či na pikniku.

Baví vás pečení s bylinkami? Zkuste rozmarýnovou bábovku s rumovými rozinkami nebo citronové řezy s tymiánem, jsou božské!

Načítám