Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Použila jsem karamelové sušenky, ale můžete udělat i kakaový korpus nebo upéct korpus na cheesecake z mouky.

Nic dalšího potřebovat nebudeteFoto: Eva Malúšová
02.
Smetanu s levandulí asi deset minut povařte a nechte louhovat, než si připravíte zbytek. Smetanu můžete obarvit kapkou fialového nebo červeného a modrého potravinářského barviva.

Levanduli nechte vylouhovat ve smetaně a pak ji obarvěte kapkou barvivaFoto: Eva Malúšová
03.
Sušenky rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem, pečlivě natlačte do máslem vymazané formy s odnímatelným okrajem a na chvíli odložte do lednice.

Zatímco se levandule louhuje, připravte si jednoduchý korpus ze sušenek a máslaFoto: Eva Malúšová
04.
Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem, solí, vanilkou a jedno po druhém zapracujte vajíčka. Krém není příliš sladký, takže cukru klidně přidejte.

Prošlehejte ingredience na krémFoto: Eva Malúšová
05.
K sýrové směsi sceďte přes sítko levandulovou smetanu, prošlehejte a vlijte na korpus. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dortík pečte asi 80 minut při 175 °C, až zpevní i střed.

Do sýrové směsi nakonec vmíchejte ovoněnou smetanu a náplň vlijte na korpusFoto: Eva Malúšová
06.
Mezitím prošlehejte kysanou smetanu s cukrem na glazuru. Koláč nechte po vytažení z trouby asi pět minut vychladnout a poté ho potřete glazurou. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C a cheesecake pečte dalších 10 minut.

Glazura z kysané smetany se jen krátce zapeče při vysoké teplotěFoto: Eva Malúšová
07.
Hotový moučník nechte úplně vychladnout a poté krájejte nožem namočeným do horké vody.

Lahodný levandulový cheesecake potěší nejen milovnice Provence!Foto: Eva Malúšová

Muže prý fialová barva lehce irituje, ale v této podobě udělali naši kolegové nadšeně výjimku...Foto: Eva Malúšová
Tip: Jestli pospícháte, upečte cheesecake jako muffiny – pečení i chladnutí trvá mnohem kratší dobu a minidortíky vypadají roztomile i na party či na pikniku.
Baví vás pečení s bylinkami? Zkuste rozmarýnovou bábovku s rumovými rozinkami nebo citronové řezy s tymiánem, jsou božské!