Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Použila jsem karamelové sušenky, ale můžete udělat i kakaový korpus nebo upéct korpus na cheesecake z mouky.
02.
Smetanu s levandulí asi deset minut povařte a nechte louhovat, než si připravíte zbytek. Smetanu můžete obarvit kapkou fialového nebo červeného a modrého potravinářského barviva.
03.
Sušenky rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem, pečlivě natlačte do máslem vymazané formy s odnímatelným okrajem a na chvíli odložte do lednice.
04.
Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem, solí, vanilkou a jedno po druhém zapracujte vajíčka. Krém není příliš sladký, takže cukru klidně přidejte.
05.
K sýrové směsi sceďte přes sítko levandulovou smetanu, prošlehejte a vlijte na korpus. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dortík pečte asi 80 minut při 175 °C, až zpevní i střed.
06.
Mezitím prošlehejte kysanou smetanu s cukrem na glazuru. Koláč nechte po vytažení z trouby asi pět minut vychladnout a poté ho potřete glazurou. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C a cheesecake pečte dalších 10 minut.
07.
Hotový moučník nechte úplně vychladnout a poté krájejte nožem namočeným do horké vody.
Tip: Jestli pospícháte, upečte cheesecake jako muffiny – pečení i chladnutí trvá mnohem kratší dobu a minidortíky vypadají roztomile i na party či na pikniku.
Baví vás pečení s bylinkami? Zkuste rozmarýnovou bábovku s rumovými rozinkami nebo citronové řezy s tymiánem, jsou božské!