Hlavní obsah

Léto ve skleničce: Zavařené lečo! Díky postupu krok za krokem ho připravíte hravě a rychle

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Schovejte si kousek léta do skleničky! Využijte sezony paprik a rajčat a zavařte si voňavé zeleninové lečo – právě teď je totiž ten nejlepší čas, kdy se do něj pustit, a připravit si tak zásoby na celou zimu!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Uvařte si velký hrnec čerstvého leča, dokud je letní zelenina ještě v kondici! Kdy jindy než teď totiž dostanete za dobrou cenu polní papriky a rajčata, jež mají na rozdíl od těch zimních opravdovou vůni a chuť. Co nesníte, můžete si zavařit na zimu, kdy vám tahle barevná směs přijde určitě k chuti – ať už jako základ dalších jídel, nebo jen tak s vajíčkem a čerstvým chlebem.

U samotného vaření je pak důležité zeleninu přidávat postupně podle toho, kolik vyžaduje času – cibule potřebuje nejvíc, paprika o něco méně a rajčatům stačí deset minut. Doporučujeme rajčata oloupat, protože není nic horšího než vodnatá omáčka plná slupek…

Zavařené lečo ve skleničce

Suroviny na 4–5 velkých sklenic

  • 3 velké cibule
  • slunečnicový olej nebo sádlo
  • 8 letních paprik
  • 8 rajčat
  • sůl
  • rajčatový protlak (140 g; lze vynechat)
Foto: Greta Blumajerová

Uvedené množství je jedna paprika na jedno velké rajče, ale poměr zeleniny můžete klidně obměnit podle své chuti (a úrody zahrádky)Foto: Greta Blumajerová

Postup

01.

Sklenice i víčka omyjte saponátem a ve dřezu prolijte vroucí vodou. Pracujte s nimi opatrně, abyste se nedotkli vnitřku a okrajů. Oloupanou cibuli pokrájejte na kostky (nemusí být úplně najemno) a nechte zesklovatět na dostatečném množství tuku. Osolte. Mezitím si na proužky pokrájejte papriky zbavené jádřince, přidejte k cibuli a 10 minut za občasného míchání restujte, až také změknou.

02.

Z rajčat vyřízněte zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. V míse přelijte vroucí vodou a nechte je asi 5 minut ponořená. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde opravdu snadno. Rajčata pak pokrájejte na osminky a ty ještě na třetiny, přidejte k paprikám, opět osolte a pod pokličkou duste dalších 10 minut, až je zelenina hezky měkká, ale přitom stále drží tvar. Ochutnejte a případně dosolte.

Tip: Můžete přidat ještě trochu protlaku – lečo hezky zahustí a dodá mu lepší barvu.

Foto: Greta Blumajerová

Rajčata jsou lepší bez slupky – odstraňte zbytek po stopce, opačný konec nařízněte do kříže a spařte vroucí vodou. Po ochlazení vám pak půjdou krásně oloupatFoto: Greta Blumajerová

03.

Směs pak plňte do vyčištěných sklenic, zavíčkujte a sterilujte ponořené v hrnci s horkou vodou 20 minut při 85 °C. Druhá varianta je dát sklenice na plechu s trochou vody do trouby vyhřáté na 60 °C, teplotu zvýšit na 85 °C a nechat je v ní asi 40 minut.

Tip: Nejen v troubě lze sterilovat. Můžete použít i myčku na nádobí.

Foto: Greta Blumajerová

Teď už je jen na vás, jestli si lečo dáte s vajíčkem, opečenou uzeninou nebo jen čerstvým chlebemFoto: Greta Blumajerová

04.

Takto připravené lečo budete mít kdykoli po ruce a je už jen na vás, jestli do něj na pánvičce vmícháte vajíčka a čerstvě mletý pepř, dáte si ho s opečenou uzeninou nebo použijete jako základ dalších jídel.

Tip: Ke klasickým polním paprikám přidejte i pár pálivých papriček nebo na kostky pokrájenou cuketu. Na samotný závěr můžete lečo dochutit i mletou paprikou a čerstvě mletým pepřem.

Načítám