Hlavní obsah
3,1
(70)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Seznam zeleniny berte spíš jako inspiraci a máte-li po ruce nějaký jiný druh, klidně ho přidejte. Vždy si ale rozmyslete, jak dlouho se daný druh zeleniny vaří. Podle toho ho postupně přihoďte do hrnce, aby ve výsledné polévce nebyl žádný druh rozvařený a jiný naopak nedovařený.

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 40 g nových brambor
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 ks cukety
  • 1 ks paprik
  • 2 hrsti fazolových lusků
  • 1/2 ks mrkve
  • 1/4 ks kedlubny
  • 1 hrnek bílých fazolí
  • 5 g soli a pepře
Bouquet garni
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 2 snítky listové petržele
  • 1 větvička čerstvého libečku
Článek

Postup

01.

Brambory nakrájejte na menší kousky, zalijte asi litrem vody, osolte, vložte bouquet garni (tedy všechny uvedené bylinky svázané kouskem provázku) a přiveďte k varu.

02.

Mezitím si nakrájejte a postupně k bramborám přidávejte řapíkatý celer, cuketu, pokrájené fazolové lusky a papriku. Po celkem asi 15 minutách varu by měly být brambory i zbylá zelenina tak akorát měkké.

03.

Na závěr do už odstavené polévky vmíchejte mrkev a kedlubnu nakrájené na tenké nudličky, kterým se říká julienne. Skvěle vám pomůže speciální škrabka se zoubky, která je k tomu určená (a oceníte ji i na přípravu salátů, nudlí apod.).

04.

Vyjměte bouquet garni a přidejte předvařené (nebo slité a propláchnuté sterilované) bílé fazole. Podle chuti ještě dosolte a opepřete. Podávejte jen tak, s žitným chlebem nebo parmazánovými krutony.

Krutony do polévky si klidně můžete udělat z cuketovo-kefírového chleba

Načítám