Článek
Využijte sezony levných polních paprik a uvařte si nestárnoucí letní klasiku – plněné paprikové lusky s rajskou. Poctivá masová náplň, zelenina a voňavá kořeněná omáčka je ta pravá chuť léta! Nafotili jsme pro vás recept krok za krokem i možné obměny pro vegetariány či větší počet jedlíků.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Na 4 velké porce potřebujete:8 polních paprik, 500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového), 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, čerstvou petržel, lžičku oregana nebo majoránky, sůl, pepř. Na omáčku: 1 velkou cibuli, rostlinný olej, 1 chilli papričku (lze vynechat), 2 plechovky krájených rajčat, 500 ml vody, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 2 svitky skořice, sůl, pepř, cukr krupici, čerstvou bazalku

Já dala klasické polní, ale klidně použijte jiný typ paprikFoto: Jan Přibylský
Postup: Začněte omáčkou: na rozpáleném oleji nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli a nasekanou chilli papričku. Osolte a přidejte krájená rajčata, 500 ml vody, bobkové listy, nové koření a skořici.

K opečené cibuli přidejte drcená rajčata, skořici, bobkový list a nové kořeníFoto: Jan Přibylský

Maso smíchejte s nasekanou cibulí a petrželí a ochuťte česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a oreganemFoto: Jan Přibylský
Nechte probublávat a mezitím se pusťte do náplně: maso smíchejte s najemno pokrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a hrstí nasekané petržele. Ochuťte oreganem, dostatečným množstvím soli a čerstvě mletým pepřem. Papriky omyjte, nožíkem vyřízněte kolem stopky kolečko a vyndejte jádřinec. Pomocí lžičky je pak plňte masovou směsí (kdyby vám nějaká zbyla, utvořte z ní kuličky, které pečte spolu s paprikami) a skládejte do pekáčku.

Z paprik odstraňte jádřince a naplňte je masovou směsíFoto: Jan Přibylský

Z omáčky vyndejte bobkové listy, skořici a nové kořeníFoto: Jan Přibylský
Z omáčky vyndejte koření, podle chuti oslaďte a dolaďte solí, čerstvě mletým pepřem a hrstí nasekané bazalky. Jestli máte radši hladké omáčky, ještě ji tyčovým mixérem rozmixujte. Omáčku nalejte na papriky a pečte 40–50 minut při 180 °C. Mezitím už jen zbývá vyřešit dilema, jestli je budete podávat s rýží, těstovinami nebo jako my s karlovarským knedlíkem :-).

Podle chuti ji oslaďte a vmíchejte nasekanou bazalkuFoto: Jan Přibylský

Omáčku dosolte a dochuťte čerstvě mletým pepřemFoto: Jan Přibylský

Nalejte na připravené paprikyFoto: Jan Přibylský

Pečte necelou hodinu při 180 °CFoto: Jan Přibylský
- Maso můžete nastavit strouhanou cuketou, propláchnutou rýží či v mléce namočenou houskou, ale pak jen v podstatě v náplni dublujete přílohu.
- Papriky můžete stejně dobře jako v troubě uvařit přímo v hrnci spolu s omáčkou. Tu pak není třeba předem vařit, jen na závěr nezapomeňte vytáhnout koření.
- Omáčka bude ještě voňavější, když ji zahustíte trochou strouhaného perníku.
- Jestli máte úrodu rajčat, použijte raději ta: ve vroucí vodě je spařte, oloupejte, posekejte a použijte stejně jako konzervovaná.

Tahle voňavá letní dobrota nikdy nezklameFoto: Jan Přibylský
Jaké je vaše nejoblíbenější letní jídlo?