Hlavní obsah

Letní večeře, co voní až k sousedům: Plněné papriky s rajskou omáčkou

Foto: Jan Přibylský

Vsaďte na poctivé jídlo plné zeleninyFoto: Jan Přibylský

Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou přesně ten typ jídla, na které se stojí fronta už při vaření – voní totiž tak, že si nejeden soused zaspílá, proč s vámi nemá přátelštější vztahy!

Článek

Využijte sezony levných polních paprik a uvařte si nestárnoucí letní klasiku – plněné paprikové lusky s rajskou. Poctivá masová náplň, zelenina a voňavá kořeněná omáčka je ta pravá chuť léta! Nafotili jsme pro vás recept krok za krokem i možné obměny pro vegetariány či větší počet jedlíků.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Na 4 velké porce potřebujete:8 polních paprik, 500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového), 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, čerstvou petržel, lžičku oregana nebo majoránky, sůl, pepř. Na omáčku: 1 velkou cibuli, rostlinný olej, 1 chilli papričku (lze vynechat), 2 plechovky krájených rajčat, 500 ml vody, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 2 svitky skořice, sůl, pepř, cukr krupici, čerstvou bazalku

Foto: Jan Přibylský

Já dala klasické polní, ale klidně použijte jiný typ paprikFoto: Jan Přibylský

Postup: Začněte omáčkou: na rozpáleném oleji nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli a nasekanou chilli papričku. Osolte a přidejte krájená rajčata, 500 ml vody, bobkové listy, nové koření a skořici.

Foto: Jan Přibylský

K opečené cibuli přidejte drcená rajčata, skořici, bobkový list a nové kořeníFoto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Maso smíchejte s nasekanou cibulí a petrželí a ochuťte česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a oreganemFoto: Jan Přibylský

Nechte probublávat a mezitím se pusťte do náplně: maso smíchejte s najemno pokrájenou cibulí, prolisovaným česnekem a hrstí nasekané petržele. Ochuťte oreganem, dostatečným množstvím soli a čerstvě mletým pepřem. Papriky omyjte, nožíkem vyřízněte kolem stopky kolečko a vyndejte jádřinec. Pomocí lžičky je pak plňte masovou směsí (kdyby vám nějaká zbyla, utvořte z ní kuličky, které pečte spolu s paprikami) a skládejte do pekáčku.

Foto: Jan Přibylský

Z paprik odstraňte jádřince a naplňte je masovou směsíFoto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Z omáčky vyndejte bobkové listy, skořici a nové kořeníFoto: Jan Přibylský

Z omáčky vyndejte koření, podle chuti oslaďte a dolaďte solí, čerstvě mletým pepřem a hrstí nasekané bazalky. Jestli máte radši hladké omáčky, ještě ji tyčovým mixérem rozmixujte. Omáčku nalejte na papriky a pečte 40–50 minut při 180 °C. Mezitím už jen zbývá vyřešit dilema, jestli je budete podávat s rýží, těstovinami nebo jako my s karlovarským knedlíkem :-).

Foto: Jan Přibylský

Podle chuti ji oslaďte a vmíchejte nasekanou bazalkuFoto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Omáčku dosolte a dochuťte čerstvě mletým pepřemFoto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Nalejte na připravené paprikyFoto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Pečte necelou hodinu při 180 °CFoto: Jan Přibylský

  • Maso můžete nastavit strouhanou cuketou, propláchnutou rýží či v mléce namočenou houskou, ale pak jen v podstatě v náplni dublujete přílohu.
  • Papriky můžete stejně dobře jako v troubě uvařit přímo v hrnci spolu s omáčkou. Tu pak není třeba předem vařit, jen na závěr nezapomeňte vytáhnout koření.
  • Omáčka bude ještě voňavější, když ji zahustíte trochou strouhaného perníku.
  • Jestli máte úrodu rajčat, použijte raději ta: ve vroucí vodě je spařte, oloupejte, posekejte a použijte stejně jako konzervovaná.
Foto: Jan Přibylský

Tahle voňavá letní dobrota nikdy nezklameFoto: Jan Přibylský

Jaké je vaše nejoblíbenější letní jídlo?

Načítám