Hlavní obsah

Letní sporty, na které můžete být i sami! Troufnete si?

Foto: Nataliia Martseniuk, Shutterstock.com

Foto: Nataliia Martseniuk, Shutterstock.com

Možná, že se vládou nařízená karanténa podepsala i na vaší postavě. Zajímá vás, jak se vrátit rychle do formy a přitom si užít spoustu zábavy? Představujeme vám netradiční letní sporty, ke kterým ani nepotřebujete parťáka.

Článek

Letošní dovolenou budou mnozí trávit vzhledem k atuální situaci raději v bezpečí domova. Pokud se ani vy nechystáte za hranice, nesmutněte. I u nás si můžete najít spoustu originálních aktivit a vodních radovánek, kterými si zpestříte volné dny.

Pádlování ve stoje 

Česká republika není kvůli absenci oceánu nebo moře zrovna epicentrem vodních sportů, ale existují i takové, které můžete provozovat na klidných hladinách řek, rybníků i jezer. Jedním z nich je paddleboarding, který je vhodný pro všechny věkové kategorie. Pokud nechcete investovat do vlastního plováku, najděte si na internetu nejbližší půjčovnu.

Cena za jeden den se pohybuje kolem 300 Kč a garantujeme vám, že si za tuto relativně malou částku užijete kopu zábavy. Pádlování ve stoje můžete pojmout jako formu relaxace a obhlédnout krásy české přírody z trochu jiného úhlu. Jestliže se však řadíte mezi aktivnější jedince, i pro vás je paddleboarding ideální. Při intenzivním pádlování posílíte nejen horní polovinu těla, ale také lýtkové a břišní svaly.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Na paddleboard můžete vyrazit s partnerem, kámoškou, ale i sama Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Zleva: paddleboard pro pohodlnou jízdu v klidných vodách Lidl, 7999 Kč; paddleboard pro cvičení jógy na vodě Insportline, 8490 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: pruhované plavky Esprit, 1699 Kč; sportovní kraťasy Picture (prodává Snowboardel), 1250 KčFoto: Archiv firem

Surfování na umělé řece 

Ani náročnější sportovci a milovníci surfingu, kteří se letos rozhodli strávit dovolenou v bezpečí domova, nemusejí přijít o svůj oblíbený koníček. Zatrénujte si na uměle vytvořené vlně přímo uprostřed řeky!

Statická Vlna pod Zámkem (umělá vlna) se nachází v městě Brandýs nad Labem a je v provozu každý den dvě hodiny. Proto je lepší před příjezdem zavolat provozovatelům a unikátní zážitek zarezervovat s dostatečným předstihem. Na místě je samozřejmě i půjčovna, kde si můžete pronajmout nejen surf, ale také neopren. Dno kanálu je z hrubého betonu, takže si pro jistotu nezapomeňte pohodlné boty, u kterých vás nebude trápit případné zničení.

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Umělá vlna umožňuje atraktivní zážitek i těm, kteří nebydlí v blízkosti moře Foto: frantic00, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Zleva: vodácká helma Buckaroo (prodává Hiko), 1090 Kč; pohodlné tenisky Gate, 598 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: žlutý neoprenový dres Rhythm (prodává Zalando), 1880 Kč; květinový neoprenový dres Billabong (prodává About You), 2422 Kč Foto: Archiv firem

Superhrdinou v kouzelných botách

Stali se z vás během karantény přeborníci v běhu a rádi byste svůj um pozvedli na další úroveň? Pořiďte si sedmimílové boty a staňte se superhrdinou v reálném životě. Podobná pomůcka vám umožní tempo, o kterém se vám ani nezdálo. Pokročilejší uživatelé mohou vyzkoušet skoky do výšky i akrobatické kreace. Teď už jen stačí vybrat vhodné prostředí, kde své nově nabité schopnosti řádně otestujete. Jestliže máte strach ze zranění, objednejte si nejprve zkušební hodinu s profesionálním instruktorem.

Foto: Svetlana Sankova, Shutterstock.com

Kdo by si nechtěl vyzkoušet kouzelné boty, díky kterým získáte superschopnosti?Foto: Svetlana Sankova, Shutterstock.com

Foto: Archiv firem

Zleva: klokaní boty Kangoo Jumps XR3, 4999 Kč; skákací boty pro začátečníky Hoppero, 7499 Kč (oboje prodává Hopsej) Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: inline helma K2 (prodává Kadvojkashop), 720 Kč; sada chráničů Rekd (prodává Honzovy Longboardy), 750 KčFoto: Archiv firem

Běhání s holemi 

Severskou chůzi si v posledních letech oblíbili i obyvatelé našeho podnebního pásma a tak lidé v parcích, horách i turistických oblastech svírající v rukou speciální hole nejsou dnes žádným podivuhodným úkazem. Vyšší level je takzvaný nordic running, který se zatím takové popularitě netěší. Což je škoda, protože díky běhu s holemi zapojíte do pohybu opravdu celé tělo. Začátečníkům ale doporučejeme navštívit nejprve seznamovací lekce s odborným dozorem, než se do této disciplíny pustí na vlastní pěst. Nesprávné držení těla nebo výběr příliš dlouhých holí může způsobit zbytečná zranění.

Foto: Profimedia.cz

Chození s hůlkama je i v Česku známou disciplínou, nordic running je zpestřením pro náročnějšíFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: teleskopické hole Newfeel (prodává Decathlon), 499 Kč; sportovní hole Gabel (prodává Sportisimo), 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: barevné legíny Under Armour (prodává Urbanstore), 799 Kč; sportovní podprsenka Astratex, 799 Kč Foto: Archiv firem

Chůze po vodě 

Lehce adrenalinový zážitek nabízí aquazorbing. Nafukovací koule s průměrem dva metry pluje po vodní hladině a pokud se do ní necháte zavřít, dokážou vám tyhle radovánky nahradit až dvacet minut poctivého tréninku v posilovně. I obyčejná chůze se totiž promění ve fyzicky náročnou disciplínu. Velkou výhodou je, že aquazorbing lze provozovat téměř v jakémkoliv větším bazénu a vyblbnou se při něm nejen dospělí, ale i děti.

Foto: Profimedia.cz

Během aquazorbingu se vrátíte do dětských let a ještě spálíte nějaké ty kalorie Foto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: tričko s letním motivem New Yorker, 129 Kč; volné kraťasy Lindex, 499 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: růžové tílko Edited (prodává About You), 649 Kč; batikované kraťasy Bershka, 349 KčFoto: Archiv firem

Načítám