Hlavní obsah
2,9
(110)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jediné, na co u přípravy musíte myslet dopředu, je nechat vykapat řecký jogurt. Připravíte z něj totiž báječnou náplň, kterou stačí jen dosladit trochou medu a lehký krém máte na světě. Pak už stačí přidat jen vláčný, taktéž jogurtový korpus a čerstvé ovoce!

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Krém
  • 750 g řeckého jogurtu
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Těsto
  • 200 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 1 ks pomeranče
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 30 g máku
Na ozdobu
  • 2 hrnky čerstvého ovoce
Na vymazání
  • 5 dkg tuku
  • 1/4 hrnku polohrubé mouky
Článek

Postup

01.

Den dopředu nechte v utěrce a cedníku vykapat 750 g řeckého (ale ne odtučněného!) jogurtu.

Foto: Jakub Jurdič

Kupte rovnou kilový kelímek jogurtu, čtvrtku použijete do těsta a zbytek nechte den předem v utěrce vykapatFoto: Jakub Jurdič

02.

Druhý den už ho jen lehce vyždímejte, přidejte vanilkový extrakt a med dle chuti.

Foto: Jakub Jurdič

Jogurt krásně zhoustne a pak už ho stačí jen lehce dochutit medem a vanilkovým extraktemFoto: Jakub Jurdič

03.

Na těsto utřete změklé máslo s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce a jogurt.

Foto: Jakub Jurdič

Díky máslu a jogurtu je těsto opravdu parádně vláčnéFoto: Jakub Jurdič

04.

Přidejte kůru a šťávu z jednoho pomeranče, mouku, vločky, mák a jedlou sodu.

Foto: Jakub Jurdič

Pomeranč a mák dodají korpusu šmrncFoto: Jakub Jurdič

05.

Těsto rozetřete do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a při 180 °C pečte 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a rozkrojte napůl. Použít můžete i kulatou formu a korpus pak jednou prokrojit.

Foto: Jakub Jurdič

Já jsem použila obdélníkový pekáč, ale těsto můžete upéct také v kulaté dortové formě a jednou ho prokrojitFoto: Jakub Jurdič

06.

Korpus potřete polovinou krému a poklaďte sezonním ovocem (nektarinky, meruňky, borůvky, višně, jahody, blumy, maliny, ostružiny...).

Foto: Jakub Jurdič

Krém ze scezeného řeckého jogurtu krásně drží i další denFoto: Jakub Jurdič

07.

Druhý korpus potřete zbylým jogurtem, přiklopte na první a také dozdobte ovocem.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen korpusy jednoduše spojteFoto: Jakub Jurdič

08.

Dortík se nejlépe krájí až po zatuhnutí v chladu.

Foto: Jakub Jurdič

Šťavnaté ovoce, vláčné těsto a řecký jogurt s medem jsou na léto perfektní kombinaceFoto: Jakub Jurdič

Tip

V tomto receptu jsme mák přidáali spíš kvůli barvě a příjemnému křupání. I tak ale vždy sahejte raději po českém modrém máku, který je chutnější a zdravější než jiný, navíc často míchaný s mákem technickým.

Foto: Jakub Jurdič

Výsledný dort je nejen vynikající, ale i krásně barevnýFoto: Jakub Jurdič

Energetická hodnota celkem - 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Energie21 551,24 kJ
Bílkoviny147,2 g
Tuky303,7 g
Sacharidy453,78 g
Sůl2,47 g
SAFA156,97 g
Vláknina39,14 g
Cukry262,75 g

Načítám