Článek
Postup
01.
Den dopředu nechte v utěrce a cedníku vykapat 750 g řeckého (ale ne odtučněného!) jogurtu.

Kupte rovnou kilový kelímek jogurtu, čtvrtku použijete do těsta a zbytek nechte den předem v utěrce vykapatFoto: Jakub Jurdič
02.
Druhý den už ho jen lehce vyždímejte, přidejte vanilkový extrakt a med dle chuti.

Jogurt krásně zhoustne a pak už ho stačí jen lehce dochutit medem a vanilkovým extraktemFoto: Jakub Jurdič
03.
Na těsto utřete změklé máslo s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce a jogurt.

Díky máslu a jogurtu je těsto opravdu parádně vláčnéFoto: Jakub Jurdič
04.
Přidejte kůru a šťávu z jednoho pomeranče, mouku, vločky, mák a jedlou sodu.

Pomeranč a mák dodají korpusu šmrncFoto: Jakub Jurdič
05.
Těsto rozetřete do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a při 180 °C pečte 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a rozkrojte napůl. Použít můžete i kulatou formu a korpus pak jednou prokrojit.

Já jsem použila obdélníkový pekáč, ale těsto můžete upéct také v kulaté dortové formě a jednou ho prokrojitFoto: Jakub Jurdič
06.
Korpus potřete polovinou krému a poklaďte sezonním ovocem (nektarinky, meruňky, borůvky, višně, jahody, blumy, maliny, ostružiny...).

Krém ze scezeného řeckého jogurtu krásně drží i další denFoto: Jakub Jurdič
07.
Druhý korpus potřete zbylým jogurtem, přiklopte na první a také dozdobte ovocem.

Pak už jen korpusy jednoduše spojteFoto: Jakub Jurdič
08.
Dortík se nejlépe krájí až po zatuhnutí v chladu.

Šťavnaté ovoce, vláčné těsto a řecký jogurt s medem jsou na léto perfektní kombinaceFoto: Jakub Jurdič
Tip
V tomto receptu jsme mák přidáali spíš kvůli barvě a příjemnému křupání. I tak ale vždy sahejte raději po českém modrém máku, který je chutnější a zdravější než jiný, navíc často míchaný s mákem technickým.

Výsledný dort je nejen vynikající, ale i krásně barevnýFoto: Jakub Jurdič
V létě se vám bude možná hodit i recept na jogurtovou bublaninu s jahodami a bílou čokoládou, snadné ovocné knedlíky nebo bleskovou zmrzlinu bez zmrzlinovače.