Hlavní obsah

Sicílie. Dokonalé pláže, průzračné moře, dechberoucí památky a k tomu chrlící Etna

Foto: Balate.Dorin, Shutterstock.com

Foto: Balate.Dorin, Shutterstock.com

Průzračné moře, až se tají dech, úžasné přírodní scenerie, dechberoucí památky a bohatá historie. Městský, typicky jižanský ruch a chaos střídající se s líně plynoucím časem na plážích, úžasná gastronomie a dobré víno. To je ve zkratce největší italský ostrov Sicílie. Turistům toho nabízí opravdu mnoho a Etnu, největší aktivní vulkán v Evropě, můžete pokládat za bonus k nezaplacení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Itálie je u Čechů stále oblíbenější. A pokud o ní uvažujete, rozhodně zvažte návštěvu Sicílie. Je to dokonalé místo, kde si na své přijdou jak ti, kdo si chtějí užívat jen klidný odpočinek u moře, tak i ti, již potřebují aktivní dovolenou plnou nejrůznějších zážitků, objevování historických památek i přírodních krás. Výhodou tohoto ostrova je navíc počasí, protože víceméně letní teploty se tu drží od května do října.

Jak se na Sicílii dostat

Než začnete Sicílii prozkoumávat a užívat si všeho, co vám nabízí, musíte se tam dostat. Ostrov není s pevninskou Itálií spojen ani mostem, ani tunelem, v úvahu tedy samozřejmě připadají trajekty.

Nejjednodušší a nejpohodlnější způsob je bezpochyby letecká doprava. Na Sicílii jsou hned tři mezinárodní letiště, která jsou spojena se střední Evropou. Z Prahy létají přímé lety do Katánie, do Trapani se létá hlavně z Bratislavy a Vídně, ale za úvahu stoprocentně stojí i lety do Palerma. Tam se z létá třeba z Norimberku, Vídně či Wroclawi. Nespornou výhodou je, že Palermo je dostatečně daleko od Katánie a Etny, takže nehrozí zpožděné či zrušené lety v případě, že sopka zrovna chrlí nebezpečné množství popela. To se totiž občas stává.

Mapa Sicílie: Nejlepší pláže a tipy pro děti

Kde najdete nejkrásnější pláže Sicílie

Jestli jste takzvaně válecí typ a ke spokojené dovolené potřebujete krásnou pláž, průzračné moře a pohodlné lehátko, Sicílie vás nezklame. Pláží je tu neskutečné množství a všechny jsou krásné. Téměř nikde se za vstup neplatí (výjimkou jsou samozřejmě pláže, které jsou součástí plážových restaurací), ležet na své dece můžete zdarma. Ale třeba dvě lehátka se slunečníkem stojí 15 až 20 eur na den, sprcha většinou euro na osobu.

  • San Vito Lo Capo: Asi nejvyhlášenější plážovou destinací je městečko San Vito Lo Capo a jeho okolí. Pláže tu jsou písčité, dlouhé, vesměs velmi dobře upravované a s veškerým zázemím. Moře je průzračné a z lehátka můžete pozorovat nádherné strmé skály pohoří Monte Inici.
  • Kyklopská riviéra: Riviera dei Ciclopi leží na východním pobřeží mezi Katánií a Taorminou, kde se podél pobřeží táhne množství pláží, vesměs oblázkových, navíc z nich máte dokonalý výhled na majestátní Etnu.
  • Cefalù: Městečko na severu ostrova doslova objímají skály, tak toto místo popisují turisté, kteří ho navštíví. Láká krásou, romantickou atmosférou, nádhernou katedrálou a také jednou z nejkrásnějších městských pláží na světě. Leží kousek od centra, je asi kilometr dlouhá, pokrytá jemným pískem a vybavená veškerým zázemím.

Sicílie s dětmi: Tipy na výlety

Etnaland: Velký zábavní park a aquapark. Vstupenky si lze pořídit na jedno či druhé a k dostání je i kombinovaný lístek. Podrobné informace a ceny najdete na stránkách Etnalandu. Děti budou z velkého množství tobogánů, skluzavek i horských drah nadšené!

Soutěska řeky Alcantara: Gole dell'Alcantara najdete kousek od města Taormina. Soutěskou protéká řeka a obklopují ji monumentální černé lávové stěny – některé jsou vysoké až 50 metrů. Zážitek je už jen brouzdání ledovou vodou, přelézání různých překážek z kamenů a osvěžení pod malými splavy. Ale místo nabízí i aktivity s průvodci a různé adrenalinové zážitky. Více info najdete zde.

Sicilia in Miniatura: Unikátní zábavní park najdete mezi Katánií a Taorminou. Jeho součástí je park se zmenšeninami nejvýznamnějších památek, a to nejen sicilských, ale z celého světa. A pro odvážlivce je zde také dinopark, pravěká vesnice či oblast zaměřená na dobu ledovou. Více se dozvíte na webu parku.

Fotogalerie: Čím je známá Sicílie?

Výlet na Etnu

Když už se dostanete na Sicílii, byl by hřích nevyrazit na Etnu. Už jen pohled na ni bere dech, natožpak její detailnější prozkoumávání. Sopka se tyčí do výšky 3 323 m n. m., ale parkoviště, kam pohodlně dojedete autem, se nachází v asi 1 900 metrech a bez průvodce se lze dostat až do 2 900 m n. m. Jak? Máte dvě základní možnosti:

  • Pěšky a na vlastní pěst: Z parkoviště se můžete vydat do sopečné krajiny sami a hezky po svých. Je to samozřejmě do kopce, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout, potkáte tu i seniory či opravdu malé děti. Etnu si tak prozkoumáte vlastním tempem a zážitek je to rozhodně silný.
  • Lanovkou: Z parkoviště se můžete nechat vyvézt lanovkou, a to do 2 500 metrů, ale cena není vůbec malá: pro dospělého stojí 50 eur, pro děti do 10 let 30 eur. A kdybyste se pak od lanovky chtěli nechat vyvézt terénním autobusem ještě o dalších 400 výškových metrů, je to o dalších několik desítek eur na osobu dražší.

Když je Etna aktivní

Etna je aktivní, tudíž je dost možné, že v době vaší návštěvy bude sopka zrovna chrlit lávu nebo z ní bude vycházet množství černého popela. Není se čeho bát, jen to občas komplikuje leteckou dopravu a silnice v okolí několika desítek kilometrů jsou pokryté popílkem. Nemusíte vzdávat ani výlet na Etnu. Cesta bude trochu náročnější, protože silnice bývá pokryta větším množstvím popela a je potřeba jet pomalu a opatrně. Z bezpečnostních důvodů bývá zavřená lanovka a vám nezbyde než se vydat z parkoviště po svých a jen do vymezené bezpečné vzdálenosti. Ale i to je zážitek.

Sicílie plná historických památek

Slavný italský ostrov je kouzelný nejen přírodou, ale i bohatou historií. Působili zde staří Řekové a Římané, Kartáginci, Byzantinci a Arabové, takže zde najdete tisíce let staré památky z různých epoch. Na Sicílii snad není město, které by vás v tomto směru zklamalo. Mezi turisticky nejvyhledávanější patří Palermo, Trapani, Cefalù, Taormina, Katánie či Syrakusy. A my pro vás máme další tipy na úžasná historická místa:

  • Erice: Historické městečko se tyčí nad městem Trapani, a to ve výšce 751 metrů, a jeho historie sahá až hluboko do antiky, takže o památky tu opravdu není nouze. Dostat se sem lze kabinovou lanovkou z Trapani a věřte, že budete okouzleni. Vzhledem k nadmořské výšce jsou tady velmi často neprostupné mlhy, které místu dodávají nepopsatelnou atmosféru. Za návštěvu určitě stojí!
  • Agrigento a Údolí chrámů: Město na jihu Sicílie vzniklo v 7. století před naším letopočtem. A najdete zde naprostý unikát, archeologické naleziště Údolí chrámů (Valle dei Templi). Je zapsané na seznamu UNESCO a jde o nejrozlehlejší archeologickou lokalitu na světě. Kromě nespočtu vykopávek návštěvníky ohromí neuvěřitelně zachovalé pozůstatky chrámů, které vznikly před dvěma a půl tisíci lety.
  • Enna: Další symbol Sicílie. Město se tyčí na výrazném vrchu ve výšce přes 900 metrů a pyšní se úžasnými výhledy, krásným Lombardským hradem a kamennou osmibokou věží (Torre di Federico II) ze 13. století, která údajně stojí na přesném geografickém středu Sicílie. A navíc: oproti jiným městům je Enna poklidná a je zde mnohem méně rušná atmosféra.

Parkování na Sicílii

Ve zkratce lze říct, že na Sicílii se parkuje kdekoli a jakkoli. My ale doporučujeme před každou návštěvou jakéhokoli města najít si v navigaci nějaké oficiální záchytné parkoviště. Parkování stojí většinou pár eur a rozhodně se vám vyplatí. Zaprvé zde najdete standardní parkovací místo, zadruhé tu není takový zmatek, protože zde parkují většinou turisté a nestane se vám, že vás někdo dalším vozem zablokuje a podobně.

Co na Sicílii ochutnat

Těšit se můžete samozřejmě na standardní italskou kuchyni, tedy těstoviny a pizzu, ale přesto má Sicílie pár specialit, které byste měli ochutnat.

  • Arancini: Rýžové koule, jež jsou ve své nejklasičtější verzi plněné masovou směsí a sýrem, ale prodejci nabízejí nespočet obdob a plní je v podstatě čímkoli, co vás napadne. Prodávají se v každém stánku s občerstvením. Recept na arancini s houbami
  • Cannoli: Malý dezert, který pochází z Palerma. Jde o trubičky z křehkého křupavého těsta, které plní ricottovým krémem a sypou kandovaným ovocem, ale existuje nespočet verzí a náplní. Recept na cannoli s pistáciovým krémem
  • Granita: Něco jako ledová tříšť z nejrůznějšího ovoce, která ve vedrech opravdu osvěží. Nejběžnější je citronová, ale pozor, je opravdu kyselá! A také mandarinková a mátová, v sezoně třeba i jahodová. A kdo není moc na ovoce, může si vychutnat kávovou, mandlovou či pistáciovou. Recept na granitu ze šumivého vína
  • Pizza siciliana: I na Sicílii je pizzerií s klasickými italskými pizzami nepočítaně. Ale ochutnejte i tu ryze sicilskou, která má silnější těsto, do kterého se ingredience zapékají. Můžete na ni narazit i pod názvem sfincione.

Načítám