Hlavní obsah

Letní dezert? Jedině se zmrzlinou! Vyzkoušejte ji s piškoty i vaflemi

Foto: David Háva

Zláká vás naše chladivá letní inspirace?Foto: David Háva

Domácí zmrzlina nebo lahodné křupavé vafle? Máme pro vás obojí. Letní dezerty jsou plné dokonalých chutí, které vás osvěží!

Článek

Výrobu domácí zmrzliny zvládnete hravě i bez zmrzlinovače. S doma připravenou nejoblíbenější letní dobrotou máte jistotu, že do ní dáváte opravdu jen to nejlepší. Bude se vám hodit smetana, tvaroh i mascarpone. Cukr můžete nahradit medem nebo sladkým ovocem.

Zmrzlinové tiramisu

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 80 g cukrářských piškotů, 3 vejce, 70 g cukru, 250 g mascarpone, 3 lžíce instantní kávy, 1 lžíci mandlového extraktu, špetku drcené vanilky, kakao na posypání

Foto: David Háva

Italský dezert vás naučíme tentokrát trošku jinak, než jak ho znáteFoto: David Háva

Postup: Žloutky ušlehejte s cukrem do husté pěny. Postupně přidávejte mascarpone a vanilku. Dobře prošlehejte. Do připraveného krému vmíchejte dotuha ušlehané bílky. Piškoty nalámejte na kousky a pokapejte je směsí kávy a mandlového extraktu. Do formy vyložené potravinářskou fólií dejte třetinu krému, pak piškoty, opět krém, piškoty a vrstvení ukončete krémem. Dezert dejte zamrazit aspoň na 4 hodiny. Pak ho vyklopte, nakrájejte a jednotlivé porce posypte kakaem.

Tip: V receptu jsme s ohledem na to, že děti zmrzlinu milují, použili mandlové aroma. Pro dospělé ho můžete nahradit amarettem nebo brandy.

Bebe zmrzlina

Na 4 porce potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 200 g zakysané smetany, vanilkový cukr podle chuti, Bebe sušenky nebo jiné oblíbené sušenky, čokoláda a ovoce na zdobení

Foto: David Háva

Tato letní dobrota pro děti i dospělé je jednoduchá, výborná a skvěle vypadá!Foto: David Háva

Postup: Tvaroh rozmixujte se zakysanou smetanou a cukr přidejte podle chuti. Můžete ho nahradit medem nebo agávovým sirupem. Na dno nádoby naskládejte sušenky, pak krém a navrch opět sušenky. Můžete připravit i jednotlivé porce, ušetříte si tím krájení zmrzliny. Dejte zamrazit na 4 až 6 hodin. Pak sušenky přelejte čokoládovou polevou, ozdobte ovocem a podávejte.

Tip: Podle chuti můžete rozmixovat do tvarohu oblíbené letní ovoce

Vafle se zmrzlinou

Na 4 porce potřebujete: Na těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3 vejce, 300 ml mléka, 70 ml oleje, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr, máslo na vytření vaflovače, 1 polárkový dort, ovoce podle chuti, 2 lžíce medu, hrst ořechů

Foto: David Háva

Nechcete se pouštět do velkého pečení? Návštěvu okouzlete vaflovým dezertem!Foto: David Háva

Postup: Vejce rozšlehejte v mléce, přidejte cukr, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru a olej. Vše důkladně prošlehejte. Těsto by mělo být hustší než palačinkové. Rozehřejte vaflovač , plotýnky potřete máslem a upečte vafle. Pak na každou dejte hromádku zmrzliny, ovoce, med a ořechy. Ihned podávejte.

Tip:Chystáte pro svého milého romantickou večeři? Upečte vafle do tvaru srdce a vanilkovou zmrzlinu nahraďte jahodovou!

A jaké jsou vaše domácí zmrzlinové hity? Prozraďte nám vaše rodinné recepty!

Související témata:

Načítám