Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a v dobře osolené vodě je uvařte úplně doměkka – klidně je lehce rozvařte.
02.
Než se brambory uvaří, připravte si zbytek. Povidla rozmíchejte s trochou teplé vody a skořice, nesmí být úplně hustá, pak by se špatně roztírala. Mletý mák smíchejte s cukrem.
SLADKÁ BRAMBOROVÁ JÍDLA NEMAJÍ CHYBU
03.
Máslo rozpusťte a pak ho na mírném plamenu nechte pozvolna probublávat, aby se přepustilo: na povrchu se přestane tvořit pěna, zůstane jen pár kousků krusty, kterou z másla seberte. Přepuštěné máslo navíc krásně, jemně oříškově, voní. Jak udělat přepuštěné máslo?
04.
Uvařené brambory slijte, v hrnci zasypejte asi 2/3 mouky a rozšťouchejte. Metlou pak vymíchejte hebkou kaši. Podle potřeby ještě trochu mouky přidejte: hotová kaše je hustá, ale ne příliš, musí se dát snadno rozetřít po talíři. Podle chuti dosolte. Množství mouky se odvíjí od toho, jak moc vodnaté brambory jsou a kolik mouky do sebe poberou, proto ji nesmíte nasypat všechnu naráz.
TRADIČNÍ LIDOVÉ RECEPTY BRAMBORY HOJNĚ VYUŽÍVAJÍ
05.
Polovinu hotové kaše rozetřete na připravené talíře. Vrstvu kaše potřete připravenými povidly, na ně přijde druhá vrstva kaše. Na závěr porci posypte pořádnou dávkou makového cukru a polijte přepuštěným máslem. Lepiduša je hotová!
Máte rádi sladká jídla? Nenechte si ujít foucmouk, krupicové noky sypané perníkem. Skvělé jsou i jáhlové šišky s perníkem nebo syrniky, tvarohové lívance skoro bez mouky.