Článek
Také patříte mezi milovníky sladkých snídaní, ale představa hodin u plotny a dlouhého čekání, než těsto vykyne, vás děsí? Tyto lívance však zvládnete během chvíle a luxusní start dne je zaručen.
Postup
01.
Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte pevný sníh. Žloutky dejte do velké mísy, přidejte k nim ricottu, mléko a vanilkový extrakt a pořádně rozmíchejte na hladkou homogenní hmotu.
02.
Do mísy prosejte mouku a stěrkou ji dobře zapracujte. Nakonec do těsta po částech opatrně vetřete sníh z bílků a hned začněte smažit lívance.
03.
Velkou těžkou pánev nebo lívanečník zlehka potřete přepuštěným máslem a zahřejte na střední teplotu. Lžící tvořte lívance a krátce je po obou stranách smažte do světlehnědé barvy. Pozor, jde to rychle, stačí minuta dvě. Hotové odkládejte na nahřátý talíř.
04.
Podávejte podle svých zvyklostí. Kousek čerstvého másla nic nezkazí. Lívanečky můžete posypat skořicí, poprášit moučkovým cukrem, pokapat medem, potřít ořechovým krémem, přelít javorovým sirupem, přidat k nim čerstvé ovoce – celé i rozmačkané - jogurt, zakysanou smetanu, marmeládu, čokoládu, šlehačku...
Tip: Zkuste slanou variantu a k lívancům nabídněte třeba tvarohovou pomazánku s bylinkami a čerstvou zeleninu.
Lákají vás lívanečky k snídani? Jestli se chcete vyhnout lepku i laktóze, vyzkoušejte lívance jen ze dvou surovin.