Článek
Postup
01.
Připravte si drobenku: rukama promačkejte máslo s cukrem a moukou, opatrně zapracujte mandle a nechte prozatím v lednici. Máslo do těsta rozpusťte a nechte chvilku zchladnout.
02.
Vejce dobře prošlehejte s cukrem a vmíchejte tvaroh. Já dávám jeden ve vaničce a jeden v alobalu, ale fungují oba – kdyby bylo těsto příliš řídké (v případě použití vaničkových tvarohů), přidejte trochu mouky, kdyby bylo naopak tuhé (když dáte dva tvarohy v alobalu), přidejte vajíčko nebo mléko.
03.
Postupně do těsta zapracujte mandlové aroma (nebo kůru z jednoho citronu), mouku, kypřicí prášek, sůl a zchladlé máslo. Rozetřete do plechu vyloženého pečicím papírem nebo velké koláčové formy, štědře obložte ovocem. Já dala čerstvé broskve a maliny a mrazené ostružiny.
Tip: Ovoce z mrazáku na koláč před pečením nikdy nerozmrazujte!
04.
Posypejte drobenkou a pečte asi 45 minut při 180 °C. Nechte 15 minut chladnout ve formě, poté ji odstraňte a nechte dochladnout na mřížce. Před krájením zkuste vydržet a nechat koláč vychladnout, koláč totiž ještě zpevní a půjde to lépe. Uchovávejte ho v lednici a spotřebujte do 2 až 3 dnů.
Tip: Pokud chcete koláči dodat na vláknině, do drobenky dejte místo mouky jemné ovesné vločky.
Máte rybíz, borůvky či meruňky? Zkuste tyto tři skvělé letní koláče.