Článek
V rámci úspor je vždy výhodnější koupit kuře celé a poté ho rozdělit na části. Stehna můžete využít do omáček nebo upéct, kosti se skvěle hodí na vývar a kuřecí prsa připravte také samostatně, například do tohoto salátu.
Postup
01.
Kuřecí maso vložte do rendlíku, do kterého se vejde tak akorát, a přidejte tolik vody, aby bylo zcela ponořené. Přidejte citron, sůl, koření a bylinky a pomalu přiveďte téměř k varu. Teplotu udržujte pod bodem varu a zvolna táhněte podle velikosti masa asi 15 minut. Poté odstavte z ohně a nechte pod pokličkou dojít alespoň 20 minut.
Tip: Kuřecí prsa můžete pošírovat i ve vývaru, budou mít ještě lepší chuť. Nebo naopak – tekutinu z pošírování použijte jako základ na polévku nebo omáčku. Přidat můžete i jiné bylinky, skvělá je petrželová nať nebo čerstvý tymián.
02.
Na zálivku prošlehejte metličkou ocet, sůl, pepř, cukr a hořčici. Pomalu přilévejte olej a šlehejte, až se vytvoří hustá emulze.
Tip: Místo vinného octa můžete použít balzamikový nebo citronovou šťávu. Když máte rádi jemnější chutě, vyměňte dijonskou hořčici za jiný druh.
03.
V dobře osolené vodě uvařte těstoviny (do salátů ráda používám drobnější druhy) „na skus“. Sceďte, nechte je pořádně okapat, ve velké míse je promíchejte s částí zálivky a nechte zchladnout.
04.
Cibuli nakrájejte na drobné proužky, rajčata a avokádo na sousta a bazalku natrhejte na jednotlivé lístky. Zchladlá kuřecí prsa rozdělte vidličkami na vlákna. Všechny suroviny přidejte k těstovinám, promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a zbytkem zálivky. Nechte chvíli rozležet a podávejte.
Tip: Tenhle salát je nejlepší podávat ihned, avokádo i bazalka rychle ztrácejí na čerstvosti.
Bazalka a rajčata jsou nepřekonatelná kombinace. Zkuste je v receptu na půvabné minipizzy nebo pečené se sýrem feta.