Hlavní obsah
3,5
(36)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne salát, mnozí si představí kopu zeleniny a za chvíli hlad. To však nemusí vždy platit. Najíst se můžete dosyta a k tomu i zdravě, stačí vsadit na těstovinový salát podle našeho receptu. Kuře mu dodá bílkoviny, čerstvá zelenina a bylinky vůni a křupavost a díky avokádu je krémový i bez majonézy.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Pošírovaná kuřecí prsa
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 l vody
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 plátky citronu
  • 1 větvička čerstvého libečku
  • 1/2 lžičky soli
Zálivka
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky cukru
Salát
  • 300 g těstovin
  • 1 ks červené cibule
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 1 ks avokáda
  • 1 svazek čerstvé bazalky
Článek

V rámci úspor je vždy výhodnější koupit kuře celé a poté ho rozdělit na části. Stehna můžete využít do omáček nebo upéct, kosti se skvěle hodí na vývar a kuřecí prsa připravte také samostatně, například do tohoto salátu.

Postup

01.

Kuřecí maso vložte do rendlíku, do kterého se vejde tak akorát, a přidejte tolik vody, aby bylo zcela ponořené. Přidejte citron, sůl, koření a bylinky a pomalu přiveďte téměř k varu. Teplotu udržujte pod bodem varu a zvolna táhněte podle velikosti masa asi 15 minut. Poté odstavte z ohně a nechte pod pokličkou dojít alespoň 20 minut. 

Tip: Kuřecí prsa můžete pošírovat i ve vývaru, budou mít ještě lepší chuť. Nebo naopak – tekutinu z pošírování použijte jako základ na polévku nebo omáčku. Přidat můžete i jiné bylinky, skvělá je petrželová nať nebo čerstvý tymián.

02.

Na zálivku prošlehejte metličkou ocet, sůl, pepř, cukr a hořčici. Pomalu přilévejte olej a šlehejte, až se vytvoří hustá emulze.

Tip: Místo vinného octa můžete použít balzamikový nebo citronovou šťávu. Když máte rádi jemnější chutě, vyměňte dijonskou hořčici za jiný druh.

03.

V dobře osolené vodě uvařte těstoviny (do salátů ráda používám drobnější druhy) „na skus“. Sceďte, nechte je pořádně okapat, ve velké míse je promíchejte s částí zálivky a nechte zchladnout.

04.

Cibuli nakrájejte na drobné proužky, rajčata a avokádo na sousta a bazalku natrhejte na jednotlivé lístky. Zchladlá kuřecí prsa rozdělte vidličkami na vlákna. Všechny suroviny přidejte k těstovinám, promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a zbytkem zálivky. Nechte chvíli rozležet a podávejte.

Tip: Tenhle salát je nejlepší podávat ihned, avokádo i bazalka rychle ztrácejí na čerstvosti.

Bazalka a rajčata jsou nepřekonatelná kombinace. Zkuste je v receptu na půvabné minipizzy nebo pečené se sýrem feta.

Načítám